Πολλές είναι οι αγαπημένες παραδοσιακές γεύσεις γλυκών του καλοκαιριού, για την διατροφική αξία κάποιων απ’ αυτών μιλά στο www.Life2day.gr η Νικόλ Τσιάνη-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Χολαργός -Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .
Βανίλια-Υποβρύχιο: Από τις πιο αγαπημένες και παραδοσιακές γεύσεις του καλοκαιριού είναι και η βανίλια στην κλασική αλλά και σε άλλες γεύσεις. Το μοναδικό της άρωμα, η υπέροχη γεύση και η βελούδινη υφή της μπορούν σε συνδυασμό με παγωμένο νερό να συνοδεύσουν άψογα τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού. Το λεμόνι το οποίο περιέχει, το βάζει στη κατηγορία τροφίμων που μας προσφέρουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού και προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου.
Θερμίδες ανά κουταλάκι: 80kcal
Λιπαρά: 3γρ
Απλά Σάκχαρα: 7,5γρ
Κορμός Μωσαϊκό: Μωσαϊκό ή αλλιώς κορμός ψυγείου, για κάποιους άλλους κορμός σοκολάτας ακόμα και λουκάνικο ή σαλάμι σοκολάτας. Όπως και να το πει κανείς πρόκειται για ένα παλιό αλλά αγαπημένο γλυκό, πανεύκολο και πολύ νόστιμο που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Αν παρασκευάζεται από μπισκότα ολικής αλέσεως, τότε έχει αυξημένες φυτικές ίνες, ωφελώντας τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα του κορμού είναι το κακάο και η κουβερτούρα που περιέχει, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν τη ροή αίματος και να προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου. Είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Α και Ε, όπως επίσης και καλά λιπαρά οξέα. Οι ξηροί καρποί που περιέχει αυξάνουν ακόμη περισσότερο την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.
Θερμίδες ανά 100γρ: 350kcal
Λιπαρά: 11γρ
Απλά Σάκχαρα: 27γρ
Γαλακτομπούρεκο: Το γαλακτομπούρεκο ανήκει στην κατηγορία των λιπαρών γλυκών, αλλά αν προσέξουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε κατά την παρασκευή του είναι αρκετά θρεπτικό. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δομή των οστών και των δοντιών, κάλιο, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες και ωφέλιμες για την υγεία του οργανισμού. Χάρη στο αυγό περιέχει βιταμίνες Α και D, καθώς επίσης σίδηρο και λεκιθίνη, η οποία βοηθάει στις πνευματικές λειτουργίες. Το ξύσμα λεμονιού, αλλά και ο χυμός λεμονιού προσδίδουν στο γλυκό βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στη καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, αλλά και αντιοξειδωτικά τα οποία προλαμβάνουν τη γήρανση.
Θερμίδες ανά 100γρ: 214 kcal
Λιπαρά: 7,6γρ
Απλά Σάκχαρα: 33γρ
Αμυγδαλωτά: Τα αμυγδαλωτά είναι νησιώτικα γλυκά και γίνονται κυρίως από αμύγδαλο. Η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά είναι μηδενική, καθώς το μόνο λίπος που περιέχουν είναι αυτό που έχουν τα αμύγδαλα και είναι πολυακόρεστο, δηλαδή «καλό», άρα δε βλάπτει την υγεία μας. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, καθώς και σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες και συμβάλλει στην ελάττωση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων. Επίσης περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τα αμύγδαλα μειώνουν επίσης τα επίπεδα της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης (LDL), η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL).
Θερμίδες ανά 100γρ: 410kcal
Λιπαρά (καλά): 20γρ
Απλά Σάκχαρα: 35γρ
Ρυζόγαλο: Το Ρυζόγαλο αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της χώρας μας. Φτιάχνεται από γάλα, ρύζι, γλυκαντική ουσία και σερβίρεται με κανέλα. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, καθώς και βιταμίνες συμπλέγματος Β αλλά και βιταμίνη Α. Αποτελεί μία καλή λύση γλυκού, ιδιαίτερα αν το φτιάξουμε με γάλα χαμηλών λιπαρών και με μικρή ποσότητα γλυκαντικών ουσιών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαύρη ζάχαρη ή ακόμη και μέλι για να είναι πιο θρεπτικό. Σημαντική είναι η παρουσία της κανέλας, χάρη στην υψηλή αντιοξειδωτική της δράση. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού και προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου.
Θερμίδες ανά 100γρ: 106 kcal
Λιπαρά: 3γρ
Απλά Σάκχαρα: 17,5γρ
Ζελέ φρούτων: Τα ζελέ μπορούν να καλύψουν την ανάγκη μας για γλυκό με πολύ χαμηλές θερμίδες. Η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά είναι μηδενική και η θερμιδική τους απόδοση χαμηλή, ιδιαίτερα αν επιλέξουμε ζελέ φρούτων χωρίς ζάχαρη. Μπορούμε να προσθέσουμε κομμάτια φρέσκων φρούτων και έτσι να αυξήσουμε την θρεπτική του αξία. Τα φρούτα θα μας προσφέρουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία χαρίζουν υγεία και ευεξία στον οργανισμό.
Θερμίδες ανά 100γρ: 59 – 120kcal (ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής)
Λιπαρά: 0γρ
Απλά Σάκχαρα: 3-17γρ
Κομπόστα φρούτων: Η κομπόστα, όπως και τα γλυκά του κουταλιού, παρασκευάζονται από φρούτα και μάλιστα πολύ εύκολα μέσω βρασίματος σε νερό με λίγη γλυκαντική ουσία και αρωματικά. Μπορούμε να την παρασκευάσουμε με όποιο φρούτο μας αρέσει και να την καταναλώσουμε παίρνοντας αρκετά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες. Οι κομπόστες ανάλογα με το φρούτο προέλευσης διαφοροποιούνται στα αντιοξειδωτικά, στα φυσικά σάκχαρα και στις φυτικές ίνες που περιέχουν.
Θερμίδες ανά 100γρ: 90 – 120 kcal
Λιπαρά: 0γρ
Απλά Σάκχαρα: 15-30γρ (ανάλογα με το φρούτο προέλευσης)
Μπάρες δημητριακών: Οι μπάρες δημητριακών είναι ένα σνακ με γλυκιά γεύση που μπορεί να βρίσκεται πάντα μαζί μας. Όσον αφορά στην επιλογή της μπάρας, προτιμούμε ολικής αλέσεως, καθώς τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας. Μια μπάρα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και μειώνουν την αποθήκευση λίπους, σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες, οι οποίοι προλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος και τον καρκίνο, αλλά και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης μπορεί να περιέχει νιφάδες σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η περιεκτικότητα της σε αντιοξειδωτικά.
Θερμίδες ανά μπάρα: 90kcal
Λιπαρά: 15,7γρ
Απλά Σάκχαρα: 5,3γρ
Σησαμένιος χαλβάς: Παρά τις θερμίδες που κατακλύζουν τα διάφορα είδη χαλβά, η διατροφική του αξία είναι υψηλή, ειδικά του σουσαμένιου, καθώς παρασκευάζεται από το παχυντικό μεν, ωφέλιμο δε, ταχίνι. Περιέχει πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα καλά λιπαρά, τα οποία ευεργετούν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, κρατώντας την καρδιά μας γερή μακροπρόθεσμα. Το σουσάμι περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες, απαραίτητες στον οργανισμό ως δομικά συστατικά των μυών, των οργάνων και των ιστών του σώματος. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες και ωφέλιμες για την υγεία του οργανισμού, ενώ περιέχει και βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση. Είναι πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, τα οποία δυναμώνουν τα οστά, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση και δράση των βιταμινών, προστατεύουν την καρδιά. Αν παρασκευάζεται από σουσάμι ολικής άλεσης, τότε έχει αυξημένες φυτικές ίνες, ωφελώντας τη λειτουργία του πεπτικού σας και κρατώντας σας χορτάτους για περισσότερη ώρα. Αν θέλετε, μπορείτε να συνδυάσετε το χαλβά σας με φρούτα (αποξηραμένα ή φρέσκα), ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα (που είναι πλούσια σε ασβέστιο) ή καρύδια (που είναι πλούσια σε καλά λιπαρά), γιαούρτι κ.ο.κ., ρυθμίζοντας τις ποσότητες, έτσι ώστε να ανεβάσετε μεν τη διατροφική αξία του σνακ που θα καταναλώσετε, χωρίς να διπλασιάσετε τις θερμίδες του.
Θερμίδες ανά 100γρ: 540 kcal
Λιπαρά: 21γρ
Απλά Σάκχαρα: 40γρ