Η διατροφή που καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του ανθρωπίνου οργανισμού αλλά του δίνει και περισσότερη ενέργεια δεν απέχει πολύ από αυτή που τηρούσαν οι προ-πρόγονοι μας.
Η ανάγκη για καλύτερη ποιότητα διατροφής γίνεται καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη. Οι ειδικοί επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην ισορροπημένη και προσεγμένη διατροφή, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία νέα που προέρχονται από έρευνες και μελέτες. Πλέον, το μοτίβο της διατροφής δεν απέχει πολύ από αυτό των προ-προγόνων μας και εστιάζεται στην κατανάλωση προϊόντων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν περιορισμένα λιπαρά και λίγες θερμίδες.
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Τσαμπίκα Κοντόγιαννου-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ρόδος- Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Αν και η σύγχρονη πραγματικότητα και οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν ευνοούν την εφαρμογή του μοτίβου αυτού, υπάρχουν σημαντικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στη βελτίωση της διατροφής μας. Η διαθεσιμότητα προϊόντων περισσότερο ωφέλιμων για τη διατροφή και την υγεία μας είναι πλέον αρκετά μεγάλη ενώ υπάρχουν και ολοκληρωμένες σειρές υγιεινής διατροφής στην αγορά, οι οποίες αποτελούνται από, σίγουρα, περισσότερο μελετημένα προϊόντα και προσφέρουν ό,τι καλύτερο στον οργανισμό.
Στην πράξη η υιοθέτηση μιας περισσότερο προσεγμένης και ισορροπημένης διατροφής δεν είναι ακατόρθωτη. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να επιφέρουν μεγάλες και ωφέλιμες αλλαγές.
Πρωινό
Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως στο πρωινό μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας, εφόσον τα δημητριακά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Κύριο γεύμα
Κατανάλωση ζυμαρικών ολικής άλεσης αντί για απλά ζυμαρικά. Ευνοεί την κατανάλωση φυτικών ινών. Είναι προϊόντα 100% φυτικά, εύγευστα και παράγονται με σύγχρονες μεθόδους φυσικής επεξεργασίας από σιμιγδάλι ολικής άλεσης με όλο το φλοιό του σταριού
Κατανάλωση καστανού ρυζιού. Είναι 100% φυτικό προϊόν και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οφείλει τη διατροφική αξία και το χρώμα του στο τμήμα του φλοιού που το περιβάλλει. Αποτελεί εύπεπτη και εύγευστη τροφή και ιδανική για όλη την οικογένεια
Μία ακόμα καλή επιλογή, χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες είναι το πλιγούρι όπου περιέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Παράγεται από τον κόκκο του σταριού και βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, λόγω της σημαντικής θρεπτικής του αξίας. Απολαύστε το σε δροσερές σαλάτες ταμπουλέ, πίτες, κροκέτες ή και στα γεμιστά σας.
Κατανάλωση προϊόντων σόγιας: Η σόγια είναι ένας καρπός που συναγωνίζεται επάξια σε διατροφική αξία τις ζωικές τροφές, γιατί περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι 100% φυτικό προϊόν και παράγεται με σύγχρονες μεθόδους φυσικής επεξεργασίας, από ολόκληρους καρπούς σόγιας. Δοκιμάστε Σόγια Κεμπάπ, Σόγια Κιμάς και Ρόφημα Σόγιας με ασβέστιο περιέχουν μόνο φυτικά λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη και ζωικά λίπη, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.
Μικρές αλλαγές σε μεγάλες συνήθειες
Κατανάλωση ακατέργαστης ζάχαρης στον καφέ και τα ροφήματα, η οποία αποτελεί τη η φυσική εναλλακτική επιλογή αντί της επεξεργασμένης λευκής ζάχαρης. Η ακατέργαστη ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην παρασκευή γλυκών εδεσμάτων
Κατανάλωση μαρμελάδας με φρουκτόζη, η οποία περιέχει ολόκληρα κομμάτια φρούτων, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη
Κατανάλωση ρυζογκοφρέτων ως σνακ, οποίες είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά ενώ είναι αρκετά περιεκτικές σε φυτικές ίνες.
Κατανάλωση σοκολάτας με γλυκαντικά αντί για κάποιο άλλο γλυκό. Η σοκολάτα με γλυκαντικά είναι χαμηλότερη σε θερμίδες και λιπαρά ενώ δεν υστερεί, σε καμία περίπτωση, σε γεύση αλλά ούτε και ποικιλία αφού υπάρχουν τόσο σοκολάτες υγείας όσο και σοκολάτες γάλακτος με δημητριακά ή ξηρούς καρπούς με γλυκαντικά.