Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ξεκινά κανείς μία δίαιτα η απώλεια βάρους της πρώτης εβδομάδας είναι μεγαλύτερη από τις επόμενες. Όσο αυστηρή είναι η δίαιτα τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως αυτή την πρώτη εβδομάδα;
Σχετικές πληροφορίες μας δίνει η κ. Ελένη Σολωμού. Κλινικός Διαιτολόγος-διατροφολόγος επιστημονικός συνεργάτης κέντρου” ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΗΣ”
Στο πρώτο στάδιο μείωσης του βάρους ο οργανισμός χρησιμοποιεί ως κύρια καύσιμη ύλη το γλυκογόνο και όχι το λίπος. Βασικές αποθήκες του γλυκογόνου είναι ο μυς και το ήπαρ ενωμένο με νερό και με κάλιο. Οι μεταβολές του ολικού K+ του σώματος στο πρώτο στάδιο μιας δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων αντανακλά τις μεταβολές της άλιπης μάζας του σώματος.
Η μεταβολή του ολικού Κ+ σώματος μετρήθηκε σε 11 άτομα μετά από 4 ημέρες δίαιτας των 405 θερμίδων. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι η απώλεια του Κ+ ήταν 180 mmol, που αντιστοιχούν σε απώλεια γλυκογόνου περίπου 400 γρ. Αυτή η ποσότητα του γλυκογόνου συνοδεύεται από τριπλάσια ή τετραπλάσια απώλεια νερού. Τα άτομα της έρευνας έχασαν κατά μέσο όρο (4 ± 1,8) kg που δεν ήταν όμως λίπος!
Άλλοι ερευνητές απέδειξαν ότι με μία δίαιτα 4 ημερών χαμηλή σε υδατάνθρακές το μυϊκό γλυκογόνο μπορεί να μειωθεί στο 1/3 των κανονικών επιπέδων του. Μετά, όμως, από μία δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες η αποθήκευση του γλυκογόνου αυξάνει κατά 6 φορές με αποτέλεσμα να διπλασιάζονται τα αποθέματα του. Η αυξημένη αποθήκευση γλυκογόνου σε συνδυασμό με την αυξημένη κατακράτηση νερού, οδηγεί σε μεγάλη και γρήγορη ανάκτηση του βάρους, που δεν είναι λίπος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής μιας πολύ αυστηρής δίαιτας η απώλεια του βάρους είναι φαινομενική και δεν οδηγεί σε μείωση του λίπους. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να επιδοκιμάζουμε τον οργανισμό μας με τέτοιου είδους δίαιτες.
Το μυστικό της επιτυχίας: Σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να γίνουν συνήθειες ζωής.