Ενδιαφέροντα

Υδατάνθρακες και λιπαρά πυροδοτούν τον εγκέφαλο

Υδατάνθρακες και λιπαρά πυροδοτούν τον εγκέφαλο
Your browser does not support the video tag. Το κατεργασμένο και πρόχειρο φαγητό πυροδοτεί βαθιά ένστικτα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και αυτό ενδεχομένως να προάγει την υπερφαγία, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism. Οι τροφές αυτές, που συνήθως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες, παράγουν ένα υψηλότερο «σήμα» ανταμοιβής […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το κατεργασμένο και πρόχειρο φαγητό πυροδοτεί βαθιά ένστικτα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και αυτό ενδεχομένως να προάγει την υπερφαγία, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.

Οι τροφές αυτές, που συνήθως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες, παράγουν ένα υψηλότερο «σήμα» ανταμοιβής στον εγκέφαλο από τα άλλα τρόφιμα που περιέχουν κυρίως λιπαρά ή μόνο υδατάνθρακες.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο συνδυασμός λιπαρών και υδατανθράκων να καθοδηγεί την κατανάλωση τροφής που κάνουμε σαν άνθρωποι. Με άλλα λόγια αυτός ο συνδυασμός ξεγελά έναν αρχαίο μηχανισμό του εγκεφάλου μας ώστε να ανταποκρίνεται σε μεγαλύτερη από την αναγκαία ποσότητα ενέργειας», εξηγεί η ερευνήτρια Ντάνα Σμαλλ, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Σύγχρονης Διατροφής και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι το έντερο στέλνει σήματα στον εγκέφαλο καθορίζοντας το αίσθημα της πληρότητας ή της πείνας. Αλλά νεότερα ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες μπορεί να στέλνουν τα ίδια αυτά σήματα μέσω ξεχωριστών οδών στον εγκέφαλο, δημιουργώντας μια συνδυαστική επίδραση, σύμφωνα με την Δρ Σμαλλ.

«Στη σύγχρονη κοινωνικά η πλειοψηφία των τροφών περιέχουν τόσο πολλά λιπαρά όσο και πολλούς υδατάνθρακες. Εκ φύσεως τέτοια τρόφιμα δεν υπάρχουν. Και αυτό ενδεχομένως να εξηγεί τη σύγχρονη επιδημία διαβήτη και παχυσαρκίας που βιώνουμε», λέει.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές υπέβαλλαν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις εθελοντές ενώ έβλεπαν φωτογραφίες δημοφιλών σνακ, είτε με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είτε σε λιπαρά ή και στα δύο. Οι εθελοντές κλήθηκαν να «πλειοδοτήσουν» στα τρόφιμα που προτιμούσαν με πραγματικά χρήματα και αν κέρδιζαν τη δημοπρασία θα τους επιτρεπόταν να τα φάνε.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τρόφιμα που αποτελούσαν συνδυασμό λιπαρών και υδατανθράκων. Επίσης, τα τρόφιμα που πληρούσαν αυτόν το συνδυασμό ενεργοποιούσαν περισσότερο νευρικά κυκλώματα στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου απ’ ότι το αγαπημένο φαγητό κάθε συμμετέχοντα, τροφές που ήταν είτε πιο γλυκιές, ή πιο ενεργειακά πυκνές ή φαγητά που εμφανίζονταν σε μεγαλύτερες ποσότητες.