Ενδιαφέροντα

Τσικνοπέμπτη: Συμβουλές για σωστό ψήσιμο στη σχάρα

Τσικνοπέμπτη: Συμβουλές για σωστό ψήσιμο στη σχάρα
Your browser does not support the video tag. Η Τσικνοπέμπτη είναι η κορύφωση του ψησίματος του κρέατος εν μέσω της Κρεατινής εβδομάδας των Αποκριών, μιας παράδοσης που έρχεται από το παρελθόν και συνεχίζει απτόητη στο μέλλον. Για να επιτύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα στη σχάρα καλό είναι να θυμόμαστε μερικά βασικά tips ψησίματος που […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η Τσικνοπέμπτη είναι η κορύφωση του ψησίματος του κρέατος εν μέσω της Κρεατινής εβδομάδας των Αποκριών, μιας παράδοσης που έρχεται από το παρελθόν και συνεχίζει απτόητη στο μέλλον.

Για να επιτύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα στη σχάρα καλό είναι να θυμόμαστε μερικά βασικά tips ψησίματος που θα διευκολύνουν τη ζωή μας και θα μας προφυλάξει από άψητα ή πολύ ψημένα κρέατα και άσχημη κρούστα ή πικρίλα.


Καταρχήν δεν θα πρέπει να βρέχουμε τα κάρβουνα με οινόπνευμα ή να χρησιμοποιούμε χημικά καύσιμα για να βοηθήσουμε τη φωτιά. Αφενός δεν καταφέρνουμε κάτι εκτός από στιγμιαία φλόγα και το χειρότερο μάλλον θα βρούμε τη γεύση του χημικού στο τελικό αποτέλεσμα. Αν τα κάρβουνα δεν παίρνουν τότε χρησιμοποιήστε εφημερίδα κάτω από τα κάρβουνα.

Μια ακόμη συνθήκη είναι πως τα κάρβουνα θα πρέπει να έχουν κάψει καλά πριν τα απλώσουμε. Εάν δεν έχουν κάψει καλά, τότε θα μας δυσκολέψουν αρκετά καθώς κάθε κάρβουνο που θα ανάβει θα δημιουργεί αυξομείωση της θερμοκρασίας.

Το ψήσιμο δεν θέλει φλόγα. Η φλόγα ψήνει το εξωτερικό χωρίς να έχει φτάσει σε σωστή θερμοκρασία το εσωτερικό. Δυνατή φωτιά χρειαζόμαστε, όχι φλόγα. Επίσης είναι σημαντικό να ζεσταίνουμε τη σχάρα πριν τοποθετήσουμε το κρέας. Εάν η σχάρα είναι ζεστή και η θερμοκρασία σταθερή τότε θα έχουμε καλό αποτέλεσμα ενώ και αισθητικά θα έχουμε επιτύχει στο κρέας τις πολυπόθητες ραβδώσεις της σχάρας. Σε αντίθετη περίπτωση το κρέας θα κολλήσει στη σχάρα.

Τέλος, ένα καλό tip είναι να δημιουργήσετε στη σχάρα σας δύο ζώνες ψησίματος μια «ζεστή» και μια «κρύα». Στην κρύα ζώνη απλώστε απλά μερικά κάρβουνα και εφαρμόστε εναλλαγή ζωνών για κάποιο κομμάτι κρέατος ανάλογα με τις ανάγκες σας. Π.χ. Εάν δείτε ότι η φωτιά είναι δυνατή στην καυτή ζώνη μεταφέρετε το κομμάτι στην κρύα και μετά από λίγο πάλι στη ζεστή.