Μπορεί να μην είναι ένα συστατικό που συναντάμε συχνά στην ελληνική διατροφή, αλλά, ομολογουμένως, όσοι το δοκιμάζουν δύσκολα το βγάζουν από τη διατροφή και τη μαγειρική τους. Ταιριάζει τόσο σε γλυκά, όσο και σε αλμυρά πιάτα και δεν χρειάζεται πάνω από 1 κουταλιά του γλυκού για να χαρίσει στον ουρανίσκο σας μεγάλες στιγμές απόλαυσης.
Ο λόγος για το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, το οποίο μας έρχεται από την Ανατολή και συγκεκριμένα την Κίνα, αλλά, πλέον, εύφορα εδάφη για την καλλιέργεια του είναι και αυτά της δυτική Αφρικής και την Καραϊβικής.
Μπαίνει σε μαγειρευτά (κυρίως λεμονάτα), αλλά και σε γλυκές δημιουργίες όπως μπισκότα, ροφήματα κρέμες, κέικ, ακόμα και μπάρες δημητριακών δίνοντας μια όξινη, αλλά ταυτόχρονα γλυκιά και πιπεράτη γεύση. Το συστατικό που του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση ονομάζεται τζιντζερόλη. Εκτός από το να μας ικανοποιεί γευστικά, περιέχει κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του.
Ποιες είναι αυτές;
Ηρεμεί το στομάχι
Νιώθετε ανακατωσούρα ή έντονη δυσπεψία; Πίνοντας ένα ρόφημα μέσα στο οποίο θα έχετε βάλει και λίγο φρέσκο τζίντζερ να βράσει θα ανακουφιστείτε.
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, χρώμιο και ψευδάργυρο, επαναρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος.
Έχει αντικαρκινική δράση
Από παλαιότερες έρευνες, έχει βρεθεί ότι μπορεί να ανατρέψει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων που προσβάλλουν το παχύ έντερο, τις ωοθήκες (στις γυναίκες) και τον προστάτη (στους άντρες). Επιταχύνει το μεταβολισμό Έρευνα του Πανεπιστημίου Laval του Κεμπέκ του Καναδά, έχει αποδείξει ότι, μαζί με την κανέλα και το πιπέρι, βρίσκεται ανάμεσα στα μπαχαρικά που συμβάλλουν στη μείωση της συσσώρευσης λίπους και συστήνουν να καταναλώνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως.