Μπορεί να ψάχνουμε συνέχεια συνταγές ψαγμένες, αλλά το κλασικό έχει άλλη αξία. Παλιά δοκίμαζα το κοτόπουλο με κάρυ και πολλά άλλα μπαχαρικά θέλοντας να μετριάσω την έντονη μυρωδιά πουλερικού. Μεγαλώνοντας, αποφάσισα ότι οι κλασικές συνταγές δε στερούνται σε γεύση και τις τιμώ όσο πιο συχνά μπορώ. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε κοτόπουλο με πατάτες. Έτσι όπως το φτιάχνουν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας (καλά μπορεί να προσθέσουμε και κάτι…).
Είναι φαγητό εύκολο, το αγαπούν τα παιδιά και σίγουρα δεν υστερεί σε νοστιμιά από κανένα άλλο γκουρμέ πιάτο.
Υλικά:
1 κοτόπουλο τεμαχισμένο (εγώ προτιμώ στα 6-8 κομμάτια ώστε να μαρινάρεται και να ψήνεται καλύτερα)
Πατάτες (υπολογίστε 2 μέτριες πατάτες για κάθε άνθρωπο που θα φάει)
1 λεμόνι
Σος Σόγιας
Αλάτι και πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο
Παρασκευή:
Μαρινάρουμε για μία ώρα περίπου το κοτόπουλο στη σος της σόγιας (αν θέλετε κι έχετε μπορείτε να προσθέσετε και χοντροκομμένες κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές –δεν του πάει η πράσινη του κοτόπουλου). Μην το αφήσετε παραπάνω γιατί θα «το χάσετε» και δε θα καταλαβαίνετε μετά ότι τρώτε κοτόπουλο…
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε το κοτόπουλο και τις κομμένες (όχι πολύ μεγάλες γιατί δε θα ψήνονται με τίποτα) πατάτες –αφού τα αλατοπιπερώσουμε. Ρίχνουμε ελαιόλαδο, το χυμό από το λεμόνι και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, ιδανικά στους 160 βαθμούς για όση ώρα χρειαστεί. Το ιδανικό ψήσιμο το πετυχαίνουμε αν σκεπάσουμε το ταψί (εγώ βάζω τη λαμαρίνα στην πάνω σχάρα του φούρνου, έτσι δεν το εγκλωβίζω τελείως για να μη μου γεμίσει ζουμιά από τα υλικά αλλά και δεν το έχω άμεσα εκτεθειμένο στη φωτιά). Έτσι το φαγητό ψήνεται πρώτα κι ύστερα παίρνει χρώμα –προτιμότερο από το να πάρει γρήγορα χρώμα και να είναι άψητο.
Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό. Μπορείτε αν θέλετε να ρίξετε και μερικά κομματάκια γραβιέρα μέσα στο ταψί, λίγο πριν το σβήσετε. Έτσι θα παίζει ο ουρανίσκος με τις γεύσεις στο τραπέζι σας.