Μία σχετικά νέα δίαιτα που ακούγεται πολύ τον τελευταίο καιρό είναι η Νέα Σκανδιναβική Διατροφή (New Nordic Diet), που πληροί σε μεγάλο βαθμό τις παραπάνω προδιαγραφές. Η νέα σκανδιναβική διατροφή βασίζεται στα τρόφιμα που καταναλώνουν οι κάτοικοι των Σκανδιναβικών χωρών (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία).
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, η δίαιτα σχεδιάστηκε αρχικά το 2004 από μια ομάδα επαγγελματιών διατροφής και τοπικών σεφ με στόχο τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των κατοίκων της περιοχής.
Η σκανδιναβική διατροφή μοιάζει αρκετά με τη μεσογειακή. Βασίζεται σε 15 ομάδες τροφών: φρούτα και λαχανικά (ειδικά καρπούς, λάχανο, βολβούς και πράσινα φυλλώδη), πατάτες, φρέσκα μυρωδικά, φυτά και μανιτάρια μαζεμένα από αγρούς, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης, άγριο κρέας, ψάρια, οστρακόδερμα και φύκια. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στα βιολογικά προϊόντα και στο πολύ νερό.
Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει τα εξής:
– Αυγά
– Θαλασσινά: σολομός, ρέγκα, σκουμπρί, τόνος, πέστροφα, άσπρα ψάρια
– Κρέας: πουλερικά, άγρια θηράματα
– Λαχανικά με ρίζες: κρεμμύδια, πατάτες, πράσα, καρότα
– Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: λάχανο, μπρόκολο
– Μούρα και φρούτα: βατόμουρα, μύρτιλλα, μήλα, δαμάσκηνα
– Γαλακτοκομικά: τυρί, γάλα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
– Δημητριακά ολικής άλεσης: σίκαλη, κριθάρι, βρώμη
– Λίπη: κραμβέλαιο, ξηροί καρποί, σπόροι
Η δίαιτα δεν περιλαμβάνει κόκκινο κρέας, αναψυκτικά, ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η Νέα Σκανδιναβική Διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, χωρίς να περιορίσετε τις θερμίδες ή τα μεγέθη των μερίδων, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε μερικά κιλά. Σχετική έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που ακολούθησαν τη σκανδιναβική διατροφή για 5-10 χρόνια, μείωσαν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά κατά 10% έως 15% και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 20% έως 40%.