Ενδιαφέροντα

Η σημαντική διατροφική αξία του σέλινου

Η σημαντική διατροφική αξία του σέλινου
Your browser does not support the video tag. To σέλινο αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά και για όσους επιλέγουν να επενδύσουν στα οφέλη μίας χορτοφαγικής διατροφής. Θερμίδες: Ίσως έχετε ακούσει πως το σέλινο έχει «αρνητικές» θερμίδες. Μπορεί κάτι τέτοιο να μην έχει επιστημονική βάση, η μεγάλη όμως περιεκτικότητά του σε νερό καθιστά […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

To σέλινο αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά και για όσους επιλέγουν να επενδύσουν στα οφέλη μίας χορτοφαγικής διατροφής.

Θερμίδες: Ίσως έχετε ακούσει πως το σέλινο έχει «αρνητικές» θερμίδες. Μπορεί κάτι τέτοιο να μην έχει επιστημονική βάση, η μεγάλη όμως περιεκτικότητά του σε νερό καθιστά το λαχανικό ιδανική επιλογή με μόλις 7 θερμίδες σε κάθε «μπαστουνάκι» (40 γραμμάρια).


Βιταμίνη Κ: Λιγότερο συζητημένη η βιταμίνη αυτή είναι υπεύθυνη για την καλή πήξη του αίματος. Για παράδειγμα τη χρειάζεστε για να κλείσει μία πληγή, και το σέλινο σας την προσφέρει απλόχερα!

Βιταμίνες Α και C, κάλιο: Το σέλινο περιέχει αυτά και άλλα θρεπτικά συστατικά σε σημαντικές ποσότητες. Εάν καταναλώνετε καθημερινά ποικιλία τροφών, τότε θα καταφέρετε να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε αυτά.

Αλάτι: Πολλοί αποφεύγουν το σέλινο καθώς περιέχει νάτριο, ένα εκ των δύο βασικών συστατικών του αλατιού. Εάν προσέχετε την αρτηριακή σας πίεση, δεν προτείνεται να καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα του λαχανικού, χωρίς όμως να συντρέχει λόγος ανησυχίας.

«Θεραπευτικά» συστατικά: Όπως κάθε τροφή φυτικής προέλευσης, έτσι και το σέλινο, περιέχει «αντισυμβατικά» αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία συνδέονται με τις ξεχωριστές θεραπευτικές ιδιότητες που αναφέρθηκαν και νωρίτερα. Σε αυτά ανήκουν η απιγενίνη στην οποία αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές δράσεις, η λουτεολίνη με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, αλλά και άλλα φλαβονεοιδή.

Σούπα με σέλινο και πατάτες

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα

6 μέτρια μπαστουνάκια σέλινο, ψιλοκομμένα

1 μέτρια πατάτα, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη

7 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου

Αλάτι

Πιπέρι

Σκόρδο

Θυμάρι

Μαϊντανός

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε φωτιά μέτριας έντασης. Προσθέστε το κρεμμύδι, το πράσο και το σέλινο και ζεστάνετε για 10 λεπτά. Προσθέστε το αλάτι και μαγειρέψτε για 5 λεπτά ακόμη, χωρίς να «πάρουν χρώμα» τα λαχανικά.

Προσθέστε την πατάτα, το σκόρδο, το θυμάρι και το μαϊντανό. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου. Καλύψτε και μαγειρέψτε για 30 με 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Χρησιμοποιείστε το multi για να πολτοποιήσετε τα λαχανικά. Είναι πολύ σημαντικό να σουρώσετε τη σούπα σας, για να απομακρύνετε κομμάτια των λαχανικών με στυφή γεύση.

Ζεστάνετε την τελική σούπα στην κατσαρόλα για να ομογενοποιηθεί.

Σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι.