Ενδιαφέροντα

Εάν τρώω πικάντικα φαγητά θα μειώσω το αλάτι;

Εάν τρώω πικάντικα φαγητά θα μειώσω το αλάτι;
Your browser does not support the video tag. Εάν  επιλέγω να τρώω πικάντικα φαγητά θα με βοηθήσει να μην καταναλώνω πολύ αλάτι; Η απάντηση είναι Ναι , σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Hypertension». Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί χαμηλή η κατανάλωση αλατιού και να μειωθεί η αρτηριακή πίεση. […]
Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Εάν  επιλέγω να τρώω πικάντικα φαγητά θα με βοηθήσει να μην καταναλώνω πολύ αλάτι; Η απάντηση είναι Ναι , σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Hypertension».


Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί χαμηλή η κατανάλωση αλατιού και να μειωθεί η αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 606 ενήλικες Κινέζους και προσδιόρισε τις προτιμήσεις τους για αλμυρές και πικάντικες γεύσεις. Οι ερευνητές στη συνέχεια συνέδεσαν αυτές τις προτιμήσεις με την αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με όσους προτιμούσαν τα λιγότερο πικάντικα τρόφιμα, οι συμμετέχοντες με υψηλή πικάντικη προτίμηση είχαν 8 mmHg χαμηλότερες συστολικές (άνω) και 5 mmHg χαμηλότερες διαστολικές (κάτω) τιμές αρτηριακής πίεσης ενώ διαπιστώθηκε παράλληλα οτι κατανάλωναν λιγότερο αλάτι από τους συμμετέχοντες που είχαν έστω μια χαμηλή πικάντικη προτίμηση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τεχνικές απεικόνισης για να εξετάσουν δύο περιοχές του εγκεφάλου των συμμετεχόντων -insula and orbitofrontal cortex -που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την αλμυρή γεύση.

Διαπίστωσαν ότι οι περιοχές που διεγείρονται από το αλάτι και τα μπαχαρικά αλληλεπικαλύπτονταν και ότι το μπαχαρικό αύξησε περαιτέρω την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές ενεργοποιούμενες από το αλάτι. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτή η αυξημένη δραστηριότητα πιθανότατα κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στο αλάτι, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν φαγητό με λιγότερη ποσότητα αυτού.

Ωστόσο οι ερευνητές σημείωσαν ότι καθώς όλοι οι συμμετέχοντες ήταν από την Κίνα, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτά τα ευρήματα μπορούν να γενικευτούν σε άλλες χώρες.

Γράφει : Η Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας www.Logodiatrofis.gr 
Email: kwnstantina_kwnstantinou@hotmail.com.