Απίστευτο και όμως αληθινό. Πέντε καραβίδες… προσλήφθηκαν από τσεχική ζυθοποιία για τα ιδιαίτερα προσόντα τους. Ποια όμως είναι αυτά; Η εν λόγω ζυθοποιία για να παρασκευάσει μια άριστη ποιοτικά μπύρα λαμβάνει υπόψη της πολλά στοιχεία, μεταξύ αυτών και την καθαρότητα του νερού, αφού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική γεύση που θα έχει η μπύρα.
Αυτό δύσκολα μπορεί ένας άνθρωπος να το πετύχει, αλλά η καραβίδα μπορεί! Αν το νερό παραείναι αλκαλικό ή γεμάτο μεταλλικά στοιχεία θα έχει έντονο αντίκτυπο στη γεύση του τελικού προϊόντος. Έτσι η καραβίδα καλείται να γίνει δοκιμαστής νερού… γιατί μπορεί!
Έχει την ικανότητα να τροποποιεί τη συμπεριφορά της ανάλογα με τη διαύγεια του νερού, οπότε αποτελεί άριστο δείγμα της καθαρότητας. Αν το νερό είναι μολυσμενο, οι καραβίδες απουσιάζουν από αυτό το οικοσύστημα.
Η ζυθοποιία σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βοημίας εφάρμοσε υπέρυθρους αισθητήρες στις ουρές των 5 καραβίδων που παρακολουθούν από τον καρδιακό ρυθμό μέχρι τις κινήσεις τους.
Αν αρχίσουν να παρουσιάζουν αυξημένη καρδιακή δράση ή να κινούνται ιδιαιτέρως πολύ μέσα στη δεξαμενή, τότε ο υπολογιστής θα πιάσει αυτές τις αλλαγές και θα πει στους ζυθοποιούς εντός τριών λεπτών αν το νερό-δείγμα της δεξαμενής είναι μολυσμένο!