Αυτοφροντίδα

Χλωρέλλα και σπιρουλίνα: Ποια προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία;

Χλωρέλλα και σπιρουλίνα: Ποια προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία;
Χλωρέλλα και σπιρουλίνα: Η χλωρέλλα και η σπιρουλίνα είναι δημοφιλή συμπληρώματα υγείας που συμβάλλουν στη μακροζωία!

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η χλωρέλλα και η σπιρουλίνα είναι δημοφιλή συμπληρώματα υγείας που συμβάλλουν στη μακροζωία και παρέχουν πολλά οφέλη. Ποιο όμως είναι πιο υγιεινό; Ας εξετάσουμε τα οφέλη αυτών των υπερτροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και ας ανακαλύψουμε ποια μπορεί να είναι η καλύτερη για εσάς. Η χλωρέλλα και η σπιρουλίνα είναι και οι δύο τύποι φυκιών, γνωστά και ως κυανοβακτήρια, που περιέχουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά για το ανθρώπινο σώμα . Ενώ και τα δύο έχουν εξαιρετικά εντυπωσιακά προφίλ θρεπτικών συστατικών, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο υπερτροφών.


Η χλωρέλλα περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά
Η χλωρέλλα έχει πιο ποικίλο θρεπτικό προφίλ σε σύγκριση με τη σπιρουλίνα. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις διαφορετικές συνεισφορές τους σε θρεπτικά συστατικά.

Η σπιρουλίνα μπορεί να περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη
Τόσο η σπιρουλίνα όσο και η χλωρέλλα περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι υπάρχουν ορισμένα στελέχη σπιρουλίνας που θα μπορούσαν να περιέχουν έως και 10% περισσότερη πρωτεΐνη από τη χλωρέλλα.

Το προφίλ βασικών αμινοξέων πλήρους φάσματος τόσο της χλωρέλλας όσο και της σπιρουλίνας σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την πρωτεΐνη. Η σπιρουλίνα χρησιμοποιήθηκε ακόμη και από τους Αζτέκους ως πηγή τροφής ήδη από το 1300 μ.Χ.

Η χλωρέλλα έχει υψηλότερα ωμέγα 3
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για όλη την ευεξία και τη βέλτιστη λειτουργία . Θεωρούνται ιδιαίτερα για τις αντιφλεγμονώδεις και εγκεφαλικές τους ιδιότητες. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα της χλωρέλλας είναι υψηλότερη από τη σπιρουλίνα, δίνοντάς της ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Η χλωρέλλα είναι πιο δύσκολο να παραχθεί από τη σπιρουλίνα
Η χλωρέλλα απαιτεί πρόσθετη επεξεργασία προκειμένου να μεταβολιστεί από τον ανθρώπινο οργανισμό . Έχει ένα σκληρό κυτταρικό τοίχωμα που πρέπει να κονιοποιηθεί για να καταστεί δυνατή η πέψη. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι σε πολλά συμπληρώματα χλωρέλλας θα δείτε τις λέξεις, “σπασμένο κυτταρικό τοίχωμα” ή “ανοιχτό κελί”.

Εάν το κυτταρικό τοίχωμα παραμένει δύσπεπτο, η χλωρέλλα μπορεί να είναι επικίνδυνη καθώς αυξάνει την ευαισθησία στο φως. Στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1970, η χλωρέλλα είχε μια τεράστια έκρηξη που τερματίστηκε απότομα λόγω της ικανότητάς της να αυξάνει τη φωτοευαισθησία μετά την κατάποση . Οι καταναλωτές ανέφεραν δερματικές φουσκάλες μετά από έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως. Ευτυχώς, η χλωρέλλα που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά είναι ασφαλής — αφού έχει περάσει από τη διαδικασία ρωγμής του κυτταρικού τοιχώματος για να πωληθεί.

Πώς μοιάζουν η χλωρέλλα και η σπιρουλίνα;
Και οι δύο τύποι είναι μια μορφή φυκιών που ευδοκιμούν σε ζεστά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά υδάτινα περιβάλλοντα. Η χλωρέλλα είναι ένα πράσινο φύκι και ιθαγενές του γλυκού νερού, ενώ η σπιρουλίνα είναι ένα γαλαζοπράσινο φύκι, που μερικές φορές αναφέρεται ως η υπερτροφή της θάλασσας που αναπτύσσεται τόσο σε γλυκό όσο και σε αλμυρό νερό. Η κατανάλωση ενός ή και των δύο τύπων έχει πολλά οφέλη για την υγεία.