Αυτοφροντίδα

Γιατί απαγορεύετε η κολύμβηση μετά την κατανάλωση τροφής

Γιατί απαγορεύετε η κολύμβηση μετά την κατανάλωση τροφής
Θάλασσα φαγητό: Γιατί απαγορεύτε η κολύμβηση μετά την κατανάλωση τροφής. Ακούμε συχνά ότι δεν μπορούμε να κολυμπήσουμε στη θάλασσα ή στην πισίνα μέχρι και δύο ώρες μετά το φαγητό. Η διακοπή της πέψης είναι μια από τις πιο διαδεδομένες πεποιθήσεις, αλλά όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, αυτό είναι όλο: είναι μια πεποίθηση με μικρή βάση και με πολλή σύγχυση. 

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι αυτό που συνήθως γνωρίζουμε ως μείωση της πέψης δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι περιφερικό σοκ λόγω δυσκολιών στην αγγείωση ή αυτό που είναι επίσης γνωστό, όπως αναφέρει η OCU, σύνδρομο εμβάπτισης. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι ότι η πέψη μειώνεται, αλλά ότι υπάρχει μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, καθώς η απώλεια αντίληψης στη θάλασσα μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό.


Η αιτία αυτού του σοκ δεν είναι πόσο μας παίρνει να φάμε, αλλά οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία. Στην περίπτωση της θάλασσας η καταπληξία μπορεί να συμβεί με έντονη πρόσκρουση στο κρύο νερό. Όσο πιο κρύο είναι το νερό και όσο πιο ζεστό είναι το σώμα μας, τόσο πιο πολύ κινδυνεύουμε να το υποστούμε. Στην περίπτωση των τροφίμων, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το πώς επηρέασε την πρόσληψη τροφής μας στη θερμοκρασία του σώματός μας. Προσθέστε σε αυτό την απότομη επίδραση του κρύου νερού που επηρεάζει επίσης την πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Αλλά το αν τρώμε ή όχι και ο χρόνος που έχει περάσει μεταξύ του φαγητού και της εισόδου μας στο νερό δεν είναι ο μόνος ή ο πιο σημαντικός παράγοντας. Αυτό που είναι πραγματικά σχετικό είναι η θερμοκρασία του σώματός μας και το πώς μπαίνουμε στο νερό.