Μετά την ηλικία των 50 πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν σε τυχαίο έλεγχο ότι πάσχουν από οστεοπενία. Πρόκειται για την χαμηλή οστική πυκνότητα, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αγωγή, οδηγεί σε οστεοπόρωση. Η οστεοπενία δεν είναι ασθένεια, αλλά δείκτης αυξημένου κινδύνου για μετάβαση στην οστεοπόρωση.
Πάνω από το 80% των ατόμων με οστεοπενία είναι γυναίκες, ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στις 2 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 θα εμφανίσουν οστεοπόρωση και τελικώς θα υποστούν κάταγμα. Επειδή στην εμφάνιση της οστεοπενίας το σημαντικότερο ρόλο (60-80%) παίζουν οι γενετικοί παράγοντες, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μεριμνήσετε για το 20-40% που μπορείτε να επηρεάσετε.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη προσέγγιση και συγκεκριμένα:
Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο: Γαλακτοκομικά, πράσινα λαχανικά, σαρδέλες, σολομός, μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, ξηροί καρποί, σουσάμι, καθώς και φαγητά πλούσια σε βιταμίνη D, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, όπως μπακαλιάρος, γαρίδες, γάλα, κ.ά. Μπορείτε επίσης σε συνεννόηση με τον γιατρό σας να παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου.
Ήλιος: Περίπου 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο βοηθούν τον οργανισμό να συνθέσει τη βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.
Διατήρηση φυσιολογικού βάρους: Το φυσιολογικό βάρος και η σωματική άσκηση είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να μην εξελιχθεί η οστεοπενία σε οστεοπόρωση. Προτιμήστε ασκήσεις που αναγκάζουν το σώμα να μεταφέρει βάρος και να δυναμώσει το μυϊκό σύστημα όπως το περπάτημα, το σχοινάκι, τα βαράκια κλπ.
Αποφυγή καπνίσματος: Το κάπνισμα θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης, κυρίως όταν συνυπάρχει με άλλους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου, όπως π.χ. η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ, καθώς και το ιδιαίτερα χαμηλό σωματικό βάρος.