Η αρθρίτιδα είναι μια κοινή κατάσταση υγείας που περιλαμβάνει χρόνια φλεγμονή στις αρθρώσεις και προκαλεί πόνο και βλάβες στις αρθρώσεις, στα οστά και σε άλλα μέρη του σώματος. Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία δεν είναι φλεγμονώδης, είναι η πιο κοινή — αν και υπάρχουν πάνω από 100 τύποι. Στην πραγματικότητα, έως και το 40% των ανδρών και το 47% των γυναικών μπορεί να διαγνωστούν με οστεοαρθρίτιδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εν τω μεταξύ, η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδεις καταστάσεις που θεωρούνται αυτοάνοσες ασθένειες. Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας άλλος κοινός τύπος φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Η έρευνα δείχνει ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις, όπως η αποφυγή ορισμένων τροφίμων και ποτών, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα, καθώς και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους.
Εδώ είναι 3 τροφές και ποτά που πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε αρθρίτιδα.
- Προστιθέμενα σάκχαρα
Θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης γενικά, αλλά ειδικά εάν έχετε αρθρίτιδα. Τα πρόσθετα σάκχαρα βρίσκονται σε καραμέλες, αναψυκτικά, παγωτά και πολλά άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων λιγότερο προφανών προϊόντων, όπως η σάλτσα μπάρμπεκιου. Μια μελέτη σε 217 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα σημείωσε ότι μεταξύ 20 τροφών, η σόδα με ζάχαρη και τα επιδόρπια επιδείνωσαν πιο συχνά τα συμπτώματα. Επιπλέον, τα ζαχαρούχα ποτά όπως η σόδα μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη σε 1.209 ενήλικες ηλικίας 20-30 ετών, όσοι έπιναν ποτά με φρουκτόζη 5 φορές την εβδομάδα ή περισσότερες είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αρθρίτιδα από εκείνους που κατανάλωναν λίγα έως καθόλου ποτά με ζάχαρη.
- Επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα
Ορισμένες έρευνες συνδέουν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας με φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, οι δίαιτες που είναι βαριές σε επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα επιδεικνύουν υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών όπως η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και η ομοκυστεΐνη. Μελέτη σε 217 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι το κόκκινο κρέας επιδεινώνει συνήθως τα συμπτώματα. Επιπλέον, μια μελέτη σε 25.630 άτομα διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Αντίθετα, οι φυτικές δίαιτες που αποκλείουν το κόκκινο κρέας έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
- Τροφές που περιέχουν γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη κα. Ορισμένες έρευνες το συνδέουν με αυξημένη φλεγμονή και υποδηλώνουν ότι η χρήση προϊόντων χωρίς γλουτένη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Επιπλέον, τα άτομα με κοιλιοκάκη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ομοίως, όσοι πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχουν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό κοιλιοκάκης από τον γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, μια παλαιότερη μελέτη 1 έτους σε 66 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, vegan μείωσε σημαντικά τη δραστηριότητα της νόσου και βελτίωσε τη φλεγμονή.