ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπέρταση: Ο πολύς καφές σχετίζεται με θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα

Υπέρταση: Ο πολύς καφές σχετίζεται με θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα
Υπέρταση: Σε ασθενείς με σοβαρή υπέρταση, ο καφές μπορεί να προκαλέσει οξεία αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η κατανάλωση καφέ είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης και θνησιμότητας στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ εξαρτάται από τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης των ατόμων. Σε ασθενείς με σοβαρή υπέρταση, ο καφές μπορεί να προκαλέσει οξεία αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.


Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι γνωστό ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με υπέρταση. Επιπλέον, το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα στο γενικό πληθυσμό.

Καφές ή πράσινο τσάι;

Στην τρέχουσα μελέτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ ή πράσινου τσαγιού και του κινδύνου θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα σε Ιάπωνες άνδρες και γυναίκες με διάφορους βαθμούς υπέρτασης. Συνολικά 18.609 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 6.574 ανδρών και 12.035 γυναικών, από 24 κοινότητες σε όλη την Ιαπωνία συμμετείχαν στη μελέτη. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τη συλλογή δημογραφικών χαρακτηριστικών, ιατρικού ιστορικού, τρόπου ζωής και διατροφής.

Η βασική αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μετρήθηκε από εκπαιδευμένο προσωπικό. Με βάση τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε πέντε ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της βέλτιστης και φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, της υπέρτασης βαθμού 1, της υπέρτασης βαθμού 2 και της υπέρτασης βαθμού 3. Η μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του ποσοστού κατανάλωσης καφέ και των βασικών χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων που ανήκουν σε κάθε κατηγορία αρτηριακής πίεσης.

Ένα υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης καφέ παρατηρήθηκε μεταξύ των νεότερων συμμετεχόντων, των σημερινών καπνιστών, των σημερινών ποτών και των λιγότερων λαχανικών. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση ήταν επίσης πιθανό να πίνουν πιο συχνά καφέ. Η μελέτη διερεύνησε επίσης τη σχέση μεταξύ του ποσοστού κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και των βασικών χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων σε κάθε κατηγορία αρτηριακής πίεσης. Ένα υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης πράσινου τσαγιού παρατηρήθηκε μεταξύ των ηλικιωμένων συμμετεχόντων, των συχνών φρουτοφάγων και των εργαζομένων.

Παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ υψηλότερου ποσοστού κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και χαμηλότερου επιπέδου ολικής χοληστερόλης μεταξύ των συμμετεχόντων με υπέρταση βαθμού 2-3. Συνολικά 842 θάνατοι που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των 18,9 ετών της περιόδου παρακολούθησης. Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των συμμετεχόντων με υπέρταση βαθμού 2-3. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε τέτοια συσχέτιση μεταξύ των συμμετεχόντων με βέλτιστη και φυσιολογική αρτηριακή πίεση, υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση βαθμού 1.

Κατανάλωση πράσινου τσαγιού και κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των συμμετεχόντων με υπέρταση βαθμού 1 έως 3. Μεταξύ των συμμετεχόντων με υψηλή αρτηριακή πίεση ή βέλτιστη/φυσιολογική αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση 5-6 φλιτζανιών ή 1-2 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα, αντίστοιχα, μείωσε ελαφρώς τον κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η μελέτη δεν μπόρεσε να βρει καμία αρνητική επίδραση της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού στον κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ ατόμων με ήπια ή σοβαρή υπέρταση.

Το πράσινο τσάι με καφεΐνη, από την άλλη πλευρά, περιέχει υψηλό επίπεδο πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένης της επιγαλλοκατεχίνης-γαλλικής. Οι πολυφαινόλες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών, μείωσης των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης. Οι θετικές επιδράσεις στην υγεία των κατεχινών του πράσινου τσαγιού είναι αρκετές για να ακυρώσουν τις αρνητικές καρδιαγγειακές επιδράσεις της καφεΐνης.