ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπασβεστιαιμία: Αιτίες, συμπτώματα και πώς να αυξήσετε τα επίπεδα ασβεστίου φυσικά με υγιεινή διατροφή

Υπασβεστιαιμία: Αιτίες, συμπτώματα και πώς να αυξήσετε τα επίπεδα ασβεστίου φυσικά με υγιεινή διατροφή
Υπασβεστιαιμία: Το ασβέστιο χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την ενίσχυση των οστών και των δοντιών. Αυτό το μέταλλο παίζει ζωτικό ρόλο στη δραστηριότητα της καρδιάς και σας βοηθά να μετακινηθείτε.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Αισθάνεστε μούδιασμα στα άκρα σας, όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας; Έχετε αποφύγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα και δεν υποκαθιστάτε επαρκώς τη διατροφή σας; Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να σας οδηγήσει σε υπασβεστιαιμία, μια κατάσταση που μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα σας. Η μείωση των μέσων επιπέδων ασβεστίου στον ορό ονομάζεται υπασβεστιαιμία.


Οι παραθυρεοειδείς αδένες, που υπάρχουν πίσω από τον θυρεοειδή αδένα σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό, παράγουν την παραθυρεοειδή ορμόνη (PTH). Αυτή η ορμόνη συνεργάζεται με την καλσιτονίνη, που απελευθερώνεται από τον θυρεοειδή αδένα, για να ελέγξει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σας. Ενώ η PTH αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου, η καλσιτονίνη αντιτίθεται στη δράση της. Οποιαδήποτε απόκλιση στα επίπεδα αυτών των δύο ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε υπασβεστιαιμία.

Το ασβέστιο χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την ενίσχυση των οστών και των δοντιών. Αυτό το μέταλλο παίζει ζωτικό ρόλο στη δραστηριότητα της καρδιάς και σας βοηθά να μετακινηθείτε. Όταν δεν το έχετε αρκετό, αυξάνονται οι πιθανότητές σας να αναπτύξετε οστεοπενία και οστεοπόρωση, καταστάσεις που εξασθενούν τα οστά. Η αιτιολογία αυτής της πάθησης προκύπτει από διάφορες αιτίες, όπως έλλειψη παραθυρεοειδών αδένων από τη γέννηση, βλάβη του αδένα από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία ή μείωση της λειτουργίας του λόγω χαμηλών επιπέδων μαγνησίου.

Καταστάσεις όπως η έλλειψη βιταμίνης D, τα νεφρικά προβλήματα και η οξεία φλεγμονή του παγκρέατος μπορούν επίσης να προκαλέσουν το ίδιο. Η μη λήψη επαρκούς ασβεστίου για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Μπορεί να εμφανίσετε μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Αυτή η κατάσταση μπορεί να περιπλέξει και να εκδηλωθεί ως κρίσεις και σπασμοί των αεραγωγών και μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό. Τα επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται στενά με αυτά του ασβεστίου.

Εδώ είναι μερικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα σας:

  • Γιαούρτι: Εξαιρετική πηγή προβιοτικών, το γιαούρτι περιέχει επίσης αρκετές ποσότητες ασβεστίου που βοηθούν στην προαγωγή της καρδιακής υγείας. Το γιαούρτι δρα επίσης για να αυξήσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το γαστρεντερικό σωλήνα, βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα ασβεστίου.
  • Αμύγδαλα: Αυτοί οι ξηροί καρποί παρέχουν λιπαρά και πρωτεΐνες και είναι εμπλουτισμένοι με ασβέστιο και μαγνήσιο. Δεδομένου ότι τα επίπεδα μαγνησίου είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τις υποασβεστιαιμικές καταστάσεις, η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να επηρεάσει έμμεσα το ασβέστιο του ορού. Αυτό μειώνει επίσης τους κινδύνους για μεταβολικές ασθένειες.
  • Σύκα: Τόσο τα αποξηραμένα όσο και τα φρέσκα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Επιπλέον, παρέχουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, προάγοντας έτσι τη συνολική υγεία. Περίπου 162 mg ασβεστίου μπορούν να προέρχονται από 100 g σύκων. Περιέχουν επίσης κάλιο, το οποίο μπορεί να συνεργαστεί και να επηρεάσει την οστική πυκνότητα.
  • Τυρί: Το τυρί παρμεζάνα μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας, καθώς προσφέρει επαρκή ποσότητα ασβεστίου ανά ουγγιά. Καθώς είναι γαλακτοκομικό προϊόν, αφομοιώνεται και απορροφάται πιο εύκολα σε σύγκριση με άλλες μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, η οποία είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες.
  • Γάλα: Ένα από τα πιο ευρέως (και παραδοσιακά) χρησιμοποιούμενα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Αν και το αγελαδινό γάλα χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό, το κατσικίσιο γάλα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Εκτός από το ασβέστιο, το γάλα είναι επίσης πηγή βιταμινών Α και D.