ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγεία πεπτικού: Πώς επηρεάζει η υγεία του εντέρου τον οργανισμό μας;

Υγεία πεπτικού: Πώς επηρεάζει η υγεία του εντέρου τον οργανισμό μας;
Υγεία πεπτικού: Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για την ενίσχυση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας;

Η αναδυόμενη επιστήμη μας λέει ότι είμαστε αυτό που τρώμε με περισσότερους από έναν τρόπους. Όχι μόνο η τροφή που καταναλώνουμε επηρεάζει την υγεία του εντέρου μας, αλλά και την υγεία του εντέρου μας επηρεάζει επίσης τον εγκέφαλό μας και άλλα συστήματα του σώματος. Σε μια συνέντευξη στο CBS News, η Δρ. Uma Naidoo, διατροφολόγος ψυχίατρος και συγγραφέας του “This Is Your Brain on Food”, μοιράστηκε τα βασικά στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για την ενίσχυση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας.

Φυτικές ίνες

«Οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την υγεία του εντέρου σας και μπορείτε να τις λαμβάνετε από λαχανικά, μούρα, φρούτα, πολύχρωμη σαλάτα — αλλά μπορείτε επίσης να τις πάρετε από εξαιρετικά μαύρη φυσική σοκολάτα, (η οποία είναι) πλούσια σε πράγματα όπως η σεροτονίνη. Είναι επίσης ένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση», είπε, προσθέτοντας ότι η σοκολάτα έχει επίσης μελετηθεί για την επίδρασή της στην κατάθλιψη. «Μια πληθυσμιακή μελέτη σε περισσότερα από 13.000 άτομα έδειξε βελτίωση άνω του 70% στην κατάθλιψη», είπε. “Έτσι η υγεία του εντέρου σας είναι και η ψυχική σας – είναι η σωματική σας υγεία, αλλά βελτιώνει πράγματα όπως και την ψυχική σας ευεξία.”

Υγεία του εντέρου: Δείτε πώς και πότε να το ελέγξετε

Η Naidoo είπε ότι προσέχει τις πλάκες με βάση τη σοκολάτα, οι οποίες είναι συνήθως γεμάτες ζάχαρη, και αντ ‘αυτού «μάθουν να συνηθίζουν» την εξαιρετικά μαύρη φυσική σοκολάτα. «Πολλοί τη λατρεύουν», πρόσθεσε. Εκτός από μια φυτική διατροφή, οι άπαχες πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη είναι επίσης σημαντικές, είπε ο Naidoo, και βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής. Με μοτίβο στις παραδοσιακές κουζίνες της περιοχής, αυτό το στυλ διατροφής δίνει έμφαση στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα ψάρια, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Έχει επίσης συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων λιγότερων σημείων Alzheimer στον εγκέφαλο και μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Η Naidoo είπε ότι τα συστατικά της δίαιτας είναι καλά και για το έντερο – αλλά είπε ότι είναι επίσης εντάξει να εισάγουμε περισσότερα μπαχαρικά και γεύσεις από άλλους πολιτισμούς σε αυτό που αποκαλεί «μεσοασιατική» δίαιτα.

 

«Είναι ένας τρόπος να συνεχίσετε να παίρνετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά από τη μεσογειακή διατροφή και να την κάνετε τυπική των τροφών που τρώτε και να την κάνετε πιο διαθέσιμη στους ανθρώπους, ώστε να θέλουν πραγματικά να τη φάνε», είπε, προσθέτοντας ότι αυτές οι χαρούμενες τροφές για την υγεία του εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

«Ο τελικός στόχος εδώ είναι τόσο η καλύτερη σωματική όσο και η ψυχική ευεξία (και) η μείωση της φλεγμονής», είπε. “Η φλεγμονή είναι η βάση τόσων πολλών ασθενειών, τόσο σωματικών ασθενειών, αλλά και τώρα η ψυχική υγεία και η αύξηση του άγχους, οι διαταραχές της διάθεσης και τέτοια πράγματα. Επομένως, η μείωση αυτής της φλεγμονής είναι κρίσιμη και όλες οι τροφές εδώ θα σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό.”