Το καλοκαίρι είναι η εποχή για φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τους χυμούς τους. Οι φρέσκοι χυμοί είναι πολύ καλύτεροι από οποιοδήποτε αεριούχο ή τεχνητά ζαχαρούχο ποτό για να σβήσουν τη συνεχή δίψα για κάτι δροσιστικό. Αλλά ορισμένοι χυμοί φρούτων έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία! Πολλοί είναι αυτοί που πίνουν ένα ποτήρι χυμό παντζάρι μια μέρα και δεν πρέπει να αναρωτιέστε γιατί. Αυτό το κόκκινο-ιώδες ρόφημα είναι μια καλή αποτοξίνωση και επίσης υγιεινό για άτομα με υπέρταση.
Το παντζάρι είναι από μόνο του γεμάτο με υγιεινά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Είναι καλό για την πέψη, ενισχύει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών , καθώς και βελτιώνει την αθλητική απόδοση. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες το καθιστούν μια καλή τροφή για απώλεια βάρους για να την προσθέσετε στη διατροφή σας!
Είναι ο χυμός παντζαριών καλός για την υπέρταση;
Η υπέρταση είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για τον τρόπο ζωής για άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30-79 ετών παγκοσμίως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Από αυτό, το 46 τοις εκατό των ενηλίκων δεν γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση. Για όσους γνωρίζουν τα προβλήματα υψηλής αρτηριακής πίεσης, προσπαθήστε να το διαχειριστείτε με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Και ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι να βελτιώσετε τη διατροφή σας και να τρώτε πιο συνειδητά.
Οι ειδικοί λένε ότι η προσθήκη χυμού παντζαριού στην καθημερινή διατροφή μπορεί να είναι ένας φυσικός τρόπος για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία του παντζαριού επίσης! Η προσθήκη παντζαριού στη ρουτίνα διατροφής δείχνει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όντας πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, τα παντζάρια έχουν άφθονα οφέλη για την υγεία, αλλά ο πλούτος τους σε νιτρικά άλατα (NO3) τα καθιστούν υπερτροφή για την υπέρταση.
Εξηγούν επίσης ότι τα διαιτητικά νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε βιολογικά ενεργά νιτρώδη (NO2) και μονοξείδιο του αζώτου (NO). Στην ανθρώπινη φυσιολογική λειτουργία, το μονοξείδιο του αζώτου χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που βοηθά στη σημαντική μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το σπανάκι, το σέλινο, το λάχανο και το ραπανάκι είναι επίσης μερικές από αυτές τις τροφές που αυξάνουν το μονοξείδιο του αζώτου.
Μελέτες για τη σχέση μεταξύ χυμού παντζαριού και υπέρτασης
Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού 250 ml χυμού παντζαριού κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνα του 2015 που χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation (BHF) στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν επίσης ότι η κατανάλωση 2 φλιτζανιών χυμού παντζαριού καθημερινά μπορεί να είναι ευεργετική.