ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Χολίνη: Γιατί η χολίνη είναι τόσο σημαντική και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε;

Χολίνη: Γιατί η χολίνη είναι τόσο σημαντική και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε;
Χολίνη: Η κατανάλωση άνω των 3.500 mg χολίνης ανά ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, ναυτία, έμετο, εφίδρωση ή πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η χολίνη παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του να βοηθά τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα να ρυθμίζουν τη διάθεση, τη μνήμη και τον έλεγχο των μυών. Ρυθμίζει επίσης τον μεταβολισμό και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Η χολίνη είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί σωστά. Όταν σκέφτεστε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, πιθανώς να έρχονται στο μυαλό σας βιταμίνες και μέταλλα. Αλλά η χολίνη δεν είναι στην πραγματικότητα κανένα από αυτά.

 


 

Η χολίνη είναι απαραίτητη για το σώμα για να συνθέσει ορισμένες ενώσεις που εμπλέκονται στη δομή και τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής σηματοδότησης ή της επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων. Εκτός από το ρόλο της στην υγεία των κυττάρων και στο νευρικό σύστημα, η χολίνη βοηθά να διατηρείται το συκώτι σας υγιές. Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για τη μετακίνηση των λιπών από το συκώτι καθώς και για να βοηθήσει το ήπαρ να μεταβολίσει τη χοληστερόλη και το αλκοόλ.

Τροφές που παρέχουν χολίνη

Οι κύριες διατροφικές πηγές χολίνης είναι τα τρόφιμα και τα ποτά με βάση τα ζώα, όπως το βοδινό κρέας, τα πουλερικά, το χοιρινό, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Αλλά αν δεν τρώτε ζωικά προϊόντα, δεν πειράζει: Υπάρχουν επίσης πολλές φυτικές πηγές χολίνης, όπως σόγια, πατάτες και κινόα.

 

Τι γίνεται αν δεν λαμβάνετε αρκετή χολίνη

Η ανεπάρκεια χολίνης είναι σπάνια, εν μέρει επειδή το σώμα σας συνήθως αυξάνει την παραγωγή χολίνης στο ήπαρ όταν δεν καταναλώνετε αρκετή ποσότητα. Τα άτομα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για ανεπάρκεια χολίνης είναι οι έγκυες γυναίκες ή εκείνες που θηλάζουν ή άτομα που δεν μπορούν να τρώνε στερεά τροφή ή να απορροφήσουν επαρκώς θρεπτικά συστατικά λόγω μιας κατάστασης όπως η σοβαρή νόσος του Crohn ή η απόφραξη του εντέρου . Ένας κίνδυνος της ανεπάρκειας χολίνης είναι ότι μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) και της ηπατικής βλάβης. Το NAFLD είναι μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος ή ηπατική ανεπάρκεια.

 

Είναι δυνατόν να πάρετε πάρα πολύ χολίνη;

Το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής έχει ορίσει ένα ανώτερο επίπεδο πρόσληψης για χολίνη 3.500 mg/ημέρα. Το ανώτερο επίπεδο πρόσληψης, που ονομάζεται επίσης UL ή το ανεκτό ανώτερο όριο, είναι η μεγαλύτερη ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού που μπορείτε να καταναλώσετε χωρίς να έχετε άσκημα συμπτώματα. Η κατανάλωση άνω των 3.500 mg χολίνης ανά ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, ναυτία, έμετο, εφίδρωση ή πτώση της αρτηριακής πίεσης.