Vegetarian μύθοι: Χορτοφάγοι και χορτοφαγική δίαιτα, μύθοι κι αλήθειες. Ακολουθώντας μια φυτική διατροφή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Αν και αυτό θεωρείται ευρέως ως μια υγιεινή επιλογή, αφθονούν πολλοί μύθοι.
Μέχρι πρόσφατα, η χορτοφαγία θεωρούνταν γενικά μια επιλογή τρόπου ζωής και ο βίγκαν ακόμη περισσότερο. Οτιδήποτε γίνεται τάση κρύβει ωστόσο κάποιες παρανοήσεις αλλά και μύθους. Επίσης, αποφεύγουμε να προκαλέσουμε την οργή των ανθρώπων με την ύπαρξη ζωικών προϊόντων. Αυτός ο θυμός εκδηλώνεται για διάφορους λόγους, οι οποίοι βρίσκονται εκτός του πεδίου αυτού του άρθρου και συζητούνται πλήρως εδώ. Αρκεί να πούμε ότι αν μια αρκετά μεγάλη ομάδα του πληθυσμού είναι ενάντια σε κάτι, οι συνθήκες είναι ώριμες για μύθους και μισές αλήθειες.
Οι φυτικές δίαιτες είναι πάντα υγιεινές. Τις τελευταίες δεκαετίες, ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έδειξε συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και των φτωχότερων αποτελεσμάτων για την υγεία. Για παράδειγμα, η επεξεργασία επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος σχετίζεται με καρκίνο του παχέος εντέρου, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι μια δίαιτα χωρίς κρέας είναι καλύτερη για το σώμα. Όμως, όπως δεν είναι όλα τα κρέατα κόκκινα, δεν είναι όλες οι χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες υγιεινές. Εξάλλου, το άπαχο λευκό κρέας και τα ψάρια δεν σχετίζονται με τα ίδια προβλήματα υγείας με τα μεταποιημένα και τα κόκκινα κρέατα. Σε έρευνα προϊόντων διαπίστωσαν ότι η μέση περιεκτικότητα σε αλάτι σε μπιφτέκια βοδινού ήταν 0,75 γραμμάρια (g), σε σύγκριση με 0,89 γραμμάρια για χορτοφάγους μπιφτέκια, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, ένα χορτοφαγικό μπιφτέκι έχει περισσότερο αλάτι από ένα μεγάλο μέρος των πατατών γνωστού ταχυφαγείου.
Η χορτοφαγία εγγυάται την απώλεια βάρους: Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση και δεν απαιτεί ούτε την αποφυγή ζωικών προϊόντων. Οι χορτοφάγοι και οι vegans δεν μπορούν να πάρουν αρκετή πρωτεΐνη: Για τα άτομα που τρώνε, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Οι χορτοφάγοι έχουν επίσης μια σειρά από επιλογές, όπως tofu, φακές, ρεβίθια, πολλούς τύπους φασολιών, όλυρα, σπιρουλίνα, quinoa, βρώμη, άγριο ρύζι, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Ακόμα και ορισμένα λαχανικά περιέχουν πρωτεΐνες, όπως σπανάκι, σπαράγγια, μπρόκολο, αγκινάρες, πατάτες, μπιζέλια, λαχανάκια, και γλυκοπατάτες. Δεν μπορείτε να χτίσετε μυς χωρίς κρέας: Αυτός ο μύθος ακολουθεί τον παραπάνω μύθο πρωτεΐνης. Εν ολίγοις, το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την οικοδόμηση των μυών είναι η πρωτεΐνη, η οποία μπορεί εύκολα να βρεθεί σε αφθονία και εκτός των ζωικών προϊόντων.
Τα γαλακτοκομικά είναι απαραίτητα για ισχυρά οστά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα για ισχυρά οστά, αλλά το ασβέστιο είναι. Στην πραγματικότητα, το ασβέστιο είναι σημαντικό για μια σειρά σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της αρτηριακής πίεσης, της συστολής των μυών, της μετάδοσης σημάτων κατά μήκος των νεύρων και της πήξης του αίματος. Δεν μπορείτε να πάρετε το Β12 από μια χορτοφαγική διατροφή. Αυτός είναι ένας μύθος. Ενώ οι βίγκαν συχνά λαμβάνουν συμπληρώματα Β12 για να διασφαλίσουν ότι έχουν επαρκή επίπεδα, οι χορτοφάγοι έχουν πληθώρα άλλων επιλογών. Η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτή η παρεξήγηση μπορεί να προέρχεται από προηγούμενες μελέτες σε τρωκτικά. Οι επιστήμονες έδειξαν ότι όταν αυτά τα ζώα έλαβαν μεγάλες ποσότητες ενώσεων σόγιας που ονομάζονται ισοφλαβόνες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, οι άνθρωποι επεξεργάζονται τη σόγια διαφορετικά από τα τρωκτικά.
Οι έγκυοι χρειάζονται κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα αναπτυσσόμενο μωρό. Όμως, όπως έχουμε δει στην πορεία, τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να παρέχουν τη συντριπτική πλειονότητα αυτών. Κάποια που είναι χορτοφάγος ή vegan μπορεί να χρειαστεί να κάνει λίγο επιπλέον προγραμματισμό για να είναι σίγουρος ότι έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης. Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12, μέσω συμπληρωμάτων ή εμπλουτισμένων τροφίμων, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.