Μια ομάδα ερευνητών από το Brown Cancer Center, το University of Louisville, το Peak Neuromonitoring Associates, το University of Texas και το University of Louisville ανακάλυψε ότι ένας μεταβολίτης που παράγεται από βακτήρια στο έντερο προάγει τον θάνατο των νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα τη γνωστική έκπτωση στα ποντίκια.
Το βακτήριο που επηρεάζει τον εγκέφαλο
Στην μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Host & Microbe, η ομάδα περιγράφει τη μελέτη της για τον μεταβολίτη ισοαμυλαμίνη (IAA) και τον αντίκτυπό του στη γνωστική έκπτωση. Προηγούμενη έρευνα έχει αναφέρει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και της υγείας του εγκεφάλου. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές εξέτασαν τον πιθανό αντίκτυπο στον εγκέφαλο ενός μόνο μεταβολίτη που παράγεται από μια οικογένεια βακτηρίων στο έντερο, τα Ruminococcaceae. Βρήκαν πρώτα ότι το IAA γίνεται πιο διαδεδομένο στο έντερο καθώς οι άνθρωποι γερνούν λόγω της παρουσίας περισσότερων Ruminococcaceae.
Το ενδιαφέρον τους για το IAA αυξήθηκε όταν έμαθαν ότι μπορούσε να περάσει από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Προκειμένου να ανιχνεύσουν τη διαδρομή του IAA από το έντερο στον εγκέφαλο για να δουν τι αντίκτυπο μπορεί να έχει, έπρεπε να αναπτύξουν μια νέα τεχνική – μια τροποποίηση της ηλεκτροφόρησης που επέτρεπε την παρακολούθηση των μετατοπίσεων της κινητικότητας του DNA – την οποία ονόμασαν μονής έλικος μετατόπιση γέλης. Στη συνέχεια επώασαν το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση και την απόκριση στη γήρανση σε ποντίκια (S100A8) με ΙΑΑ. Βρήκαν ότι ο μεταβολίτης δεσμεύεται σε μια περιοχή προαγωγέα του S100A8, η οποία επέτρεψε την έκφραση του γονιδίου, με αποτέλεσμα την παραγωγή αποπτωτικών σωμάτων, τα οποία οδηγούν σε κυτταρικό θάνατο.
Για να μάθουν περισσότερα για το τι συμβαίνει όταν συμβαίνουν τέτοιες δεσμεύσεις, οι ερευνητές τάισαν με IAA νεαρά υγιή ποντίκια και διαπίστωσαν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της γνωστικής λειτουργίας. Στη συνέχεια εμπόδισαν την παραγωγή του μεταβολίτη στα έντερα των ηλικιωμένων ποντικών και διαπίστωσαν ότι οδήγησε σε βελτιώσεις στη γνωστική απόδοση. Δηλώνουν ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η παραγωγή του IAA στο ανθρώπινο έντερο οδηγεί επίσης σε γνωστική έκπτωση και εάν ναι, η παρεμπόδιση της παραγωγής του θα αποτρέψει τη γνωστική έκπτωση καθώς οι άνθρωποι γερνούν.