ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τρόφιμα: Αυξάνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα

Τρόφιμα: Αυξάνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα
Τρόφιμα: Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η επίπτωση των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψε σε προπανδημικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2022.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εβδομαδιαία Έκθεση για τη Νοσηρότητα και τη Θνησιμότητα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η συχνότητα εμφάνισης παθογόνων μικροοργανισμών που μεταδίδονται συνήθως μέσω των τροφίμων αυξήθηκε σε προπανδημικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2022. Η μελέτη, που διεξήχθη από την Miranda J. Delahoy, Ph.D., και τους συναδέλφους της από το CDC, είχε ως στόχο να αξιολογήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πρόληψη των εντερικών λοιμώξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Παθογόνοι Μικροοργανισμοί στα τρόφιμα

Κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων τροποποιήσεων της συμπεριφοράς, παρεμβάσεων δημόσιας υγείας και αλλαγών στις πρακτικές αναζήτησης υγειονομικής περίθαλψης και εξετάσεων, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση πολλών τροφιμογενών λοιμώξεων λόγω της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, με τη διακοπή αυτών των παρεμβάσεων το 2022, τα κρούσματα επανεμφανίστηκαν, τα διεθνή ταξίδια επανήλθαν και άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στην αύξηση των εντερικών λοιμώξεων.

Τα ετήσια περιστατικά ασθενειών που προκαλούνται από παθογόνα όπως το Campylobacter, η Salmonella, η Shigella και η Listeria κατά τη διάρκεια του 2022 ήταν συγκρίσιμα με τα μέσα ετήσια περιστατικά που παρατηρήθηκαν από το 2016 έως το 2018. Ωστόσο, αναφέρθηκαν υψηλότερα περιστατικά ασθενειών που προκλήθηκαν από Escherichia coli που παράγουν τοξίνη Shiga, Yersinia, Vibrio και Cyclospora. Η αυξημένη χρήση διαγνωστικών δοκιμών ανεξάρτητων από την καλλιέργεια έπαιξε πιθανότατα ρόλο στην αυξημένη ανίχνευση αυτών των λοιμώξεων με τον εντοπισμό περιπτώσεων που διαφορετικά θα έμεναν απαρατήρητες.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι δεν παρατηρήθηκε πρόοδος στη μείωση της επίπτωσης των εντερικών λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του 2022, καθώς οι επιδράσεις της πανδημίας COVID-19 υποχώρησαν. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, τονίζουν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών τροφίμων, των μεταποιητών, των καταστημάτων λιανικής πώλησης, των εστιατορίων και των ρυθμιστικών αρχών. Αυτή η συλλογική προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση της μόλυνσης από παθογόνα κατά τη σφαγή πουλερικών και στην πρόληψη της μόλυνσης των φυλλώδη λαχανικών, δύο κοινές πηγές τροφιμογενών ασθενειών.

Για την αποτελεσματική καταπολέμηση των τροφιμογενών λοιμώξεων, η εφαρμογή προληπτικών μέτρων σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση κατάλληλων πρακτικών χειρισμού και αποθήκευσης τροφίμων, τη διατήρηση αυστηρών προτύπων υγιεινής και την ενίσχυση των κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων. Η συνεχής επιτήρηση και παρακολούθηση των τροφιμογενών ασθενειών είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό των αναδυόμενων τάσεων και την εφαρμογή έγκαιρων παρεμβάσεων.

Συμπερασματικά, η έρευνα υπογραμμίζει ότι η επίπτωση των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψε σε προπανδημικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2022. Υπογραμμίζει τη σημασία των συνεχών προσπαθειών για την πρόληψη και τον έλεγχο των εντερικών λοιμώξεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων και στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων σε όλο το σύστημα τροφίμων. Με την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, μπορούμε να επιδιώξουμε μια ασφαλέστερη και υγιέστερη προμήθεια τροφίμων και να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών στο μέλλον.