ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τροφές Πουρίνες Σωματικό Βάρος: Θεραπεία και πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας

Τροφές Πουρίνες Σωματικό Βάρος: Θεραπεία και πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας
Η δίαιτα Dietary Approaches To Stop Hypertension (DASH), η οποία δίνει έμφαση στην υψηλότερη πρόσληψη φυτικών τροφών και γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών και λιγότερου κόκκινου κρέατος, μείωσε το ουρικό οξύ σε μια δοκιμή του 2017.

Τροφές Πουρίνες: Η αποφυγή ορισμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και η διαχείριση του βάρους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επώδυνων συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας και να σταματήσει την ανάπτυξή της αρχικά. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το φαγητό επηρεάζει την ουρική αρθρίτιδα και το τι πρέπει να φάει μπορεί να βοηθήσει κάποιον να διαχειριστεί τα συμπτώματά της. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που μπορεί να συμβεί όταν πάρα πολύ ουρικό οξύ στο σώμα προκαλεί το σχηματισμό κρυστάλλων στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα πόνο και φλεγμονή.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ουρική αρθρίτιδα καθώς ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν περίσσεια ουρικού οξέος ή υπερουριχαιμία. Επιπλέον, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συμβουλεύουν ότι η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή του υπερβολικού βάρους μπορεί να βοηθήσει κάποιον να διαχειριστεί τα συμπτώματά της. Αυτό το άρθρο εξετάζει πώς μπορεί ένα άτομο να τρώει για να διαχειριστεί και να αποτρέψει την ουρική αρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των τροφών που πρέπει να φάει και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγει.

Τροφές προς αποφυγή

Όταν σχεδιάζετε μια δίαιτα για την ουρική αρθρίτιδα, κάποιος θα πρέπει να επιδιώξει να περιορίσει ή να αποφύγει τα ακόλουθα είδη τροφών.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες

Το σώμα παράγει ενώσεις πουρίνης και οι άνθρωποι τις καταπίνουν επίσης από τα τρόφιμα. Οι πουρίνες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού κρυστάλλων ουρικού άλατος στις αρθρώσεις και τους ιστούς, επομένως η αποφυγή τους στα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της κατάστασης.

Το Arthritis Foundation συμβουλεύει ποιες τροφές και ποτά περιέχουν υψηλές ή μέτριες ποσότητες πουρινών:

όλα τα είδη αλκοολούχων ποτών μερικά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων σαρδέλας, γαύρου, πέστροφας, ρέγγας και μπακαλιάρου οστρακοειδή και θαλασσινά, όπως μύδια, χτένια, καβούρι, αστακός, στρείδια και γαρίδες κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως μπέικον, γαλοπούλα, μοσχάρι, λουκάνικο και ελάφι κρέατα με μέτρια πουρίνη, όπως βοδινό, κοτόπουλο, χοιρινό, πάπια και ζαμπόν κρέατα οργάνων, όπως συκώτι, νεφρά και γλυκά Ποτά με ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει περίσσεια ουρικού οξέος, με τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα να είναι οι κύριες πηγές φρουκτόζης στη δυτική διατροφή.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τα ακόλουθα τρόφιμα και ποτά για να βοηθήσουν στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας: αναψυκτικά με ζάχαρη και ροφήματα με χυμούς επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) μετρά τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένα τρόφιμα επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ορισμένες τροφές με υδατάνθρακες με υψηλότερο δείκτη GI μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα και να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους – παράγοντας κινδύνου για ουρική αρθρίτιδα.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη μείωσε το ουρικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας. Οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας αποφεύγοντας ή περιορίζοντας τις ακόλουθες τροφές υψηλού GI: επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι κέικ, μπισκότα, μπισκότα, τηγανίτες και γλυκές λιχουδιές λαχανικά και φρούτα με υψηλότερο ΓΔ, όπως οι πατάτες, οι μπανάνες και το καρπούζι δημητριακά πρωινού με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως φουσκωμένο ρύζι, κορν φλέικς και παγωμένες νιφάδες

Τροφές για κατανάλωση

Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα πρέπει να τρώνε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή για να λαμβάνουν επαρκή θρεπτικά συστατικά για να παραμείνουν υγιείς και να διαχειριστούν το βάρος τους. Η κατανάλωση ολόκληρων τροφίμων και η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και φαγητών σε πακέτο είναι μια λογική αφετηρία και η προσθήκη των παρακάτω τροφών μπορεί να βοηθήσει. Ολόκληρα τρόφιμα φυτικής προέλευσης Ορισμένες τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν πουρίνες, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φυτικές δίαιτες δεν αυξάνουν το ουρικό οξύ στα περισσότερα άτομα και μπορεί ακόμη και να είναι ευεργετικές.

Η δίαιτα Dietary Approaches To Stop Hypertension (DASH), η οποία δίνει έμφαση στην υψηλότερη πρόσληψη φυτικών τροφών και γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών και λιγότερου κόκκινου κρέατος, μείωσε το ουρικό οξύ σε μια δοκιμή του 2017.

Η κατανάλωση άφθονων ολόκληρων τροφών φυτικής προέλευσης και ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί επίσης να βοηθήσει κάποιον να διαχειριστεί το βάρος του και τον κίνδυνο εμφάνισης ή έξαρσης της ουρικής αρθρίτιδας.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να συμπεριλάβουν τα ακόλουθα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής: φρούτα, ειδικά εκείνα με περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερη ζάχαρη όπως τα μούρα, τα κεράσια και τα μήλα λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, ιδιαίτερα μη αμυλούχα λαχανικά όπως μπρόκολο, φυλλώδη χόρτα, μανιτάρια, ντομάτες, αρακάς, κολοκυθάκια, κουνουπίδι και μελιτζάνα φακές, φασόλια και όσπρια ξηροί καρποί και σπόροι όπως καρύδια Βραζιλίας, κάσιους, καρύδια, ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας και σπόροι chia δημητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι, φαγόπυρο, κινόα, κριθάρι και βρώμη γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και αυγά προϊόντα σόγιας, συμπεριλαμβανομένου του tofu, του tempeh και του edamame Κεράσια Σύμφωνα με μια κριτική του 2019, τα κεράσια μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονώδη απόκριση στους κρυστάλλους ουρικού οξέος.

Μια παλαιότερη μελέτη από το 2013 έδειξε 35% χαμηλότερο κίνδυνο κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας σε ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα που κατανάλωναν κεράσια για δύο ημέρες.

Τα άτομα που επιθυμούν να δοκιμάσουν κεράσια για την ουρική αρθρίτιδα μπορούν να τα καταναλώσουν ως φρέσκα, σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα για να τα χρησιμοποιήσουν σε σάλτσες, κομπόστες και γαρνιτούρες πρωινού.

Εναλλακτικά, κάποιος μπορεί να δοκιμάσει να πιει χυμό κερασιού Montmorency ή να πάρει ένα συμπληρωματικό εκχύλισμα.

Παράδειγμα προγράμματος γευμάτων

Το παρακάτω είναι ένα παράδειγμα προγράμματος γευμάτων με επιλογές γευμάτων για κάποιον με ουρική αρθρίτιδα.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να ζητήσουν βοήθεια για τον προγραμματισμό των γευμάτων από εγγεγραμμένο διαιτολόγο ή διατροφολόγο. Πρωινό Πλιγούρι βρώμης με γάλα χωρίς λιπαρά ή φυτικό γάλα, με από πάνω κομπόστα κεράσι. Ελληνικό γιαούρτι ή τυρί cottage με ξηρούς καρπούς και βατόμουρα. Αβοκάντο, αυγά ή ομελέτα σε μάφιν πρωινού ολικής αλέσεως. Μεσημεριανό Χούμους και σαλάτα σε περιτύλιγμα ολικής αλέσεως. Μπιζέλι, κόκκινο κρεμμύδι και φριτάτα ή ομελέτα μανιταριών με πράσινη σαλάτα. Σαλάτα κινόα με μπρόκολο, σολομό, πιπεριές, ντομάτες, φασόλια edamame και κρεμμύδι. Δείπνο Tofu κάρυ με καστανό ρύζι και λαχανικά στον ατμό. Ψητή γλυκοπατάτα με φασόλια τσίλι και μια πράσινη συνοδευτική σαλάτα. Κεφτεδάκια κοτόπουλου ή άπαχα μοσχαρίσια με μακαρόνια ολικής αλέσεως και σάλτσα ντομάτας με πράσινη σαλάτα.