Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική αντιμετωπίζουν επιδημία παχυσαρκίας, ενώ παραδόξως ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση στην περιοχή εξακολουθεί να αυξάνεται, σύμφωνα με προειδοποίηση του ΟΟΣΑ και του FAO.
“Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική … η παχυσαρκία επηρεάζει σήμερα περίπου το ¼ του πληθυσμού, ενώ το 60% περίπου του πληθυσμού είναι υπέρβαρο”, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ σε κοινή έκθεση .
Η έκθεση, μια επισκόπηση των αναμενόμενων εξελίξεων στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας κατά την επόμενη δεκαετία, διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων, κακής δίαιτας και μειωμένων επιπέδων δραστηριότητας τροφοδότησε το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Ανέφερε ότι σε πολλές χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, η παχυσαρκία υπάρχει παράλληλα με υποσιτισμό και έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών, αποκαλώντας την «τριπλή επιβάρυνση» του υποσιτισμού.
Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, «η παχυσαρκία φαίνεται ότι παραμένει σε άνοδο, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τους χαμηλότερους πόρους του πληθυσμού, τις γυναίκες, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά», ανέφερε η έκθεση.
“Παραδόξως, η περιοχή της Λατινικής Αμερικής, ως γεωργική περιφέρεια και περιοχή με πλεονασματικά τρόφιμα, είδε τον τρίτο συνεχή χρόνο τον αριθμό των επισφαλών πληθυσμιακών αυξήσεων,” πρόσθεσε.
Η Λατινική Αμερική είναι μια από τις σημαντικότερες περιοχές εξαγωγής τροφίμων στον κόσμο και ο ΟΟΣΑ και ο FAO ανέφεραν ότι η αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια οφειλόταν πιθανότατα στην «οικονομική προσιτότητα των τροφίμων στους φτωχούς καταναλωτές … παρά στη διαθεσιμότητα των τροφίμων».
Η έκθεση επισήμανε τη μετατόπιση σε πρωτεΐνες με βάση τα ζώα από μια παραδοσιακή διατροφή πλούσια σε δημητριακά, ρίζες, κονδύλους και όσπρια. Το ποσοστό των θερμίδων με βάση το λίπος στις δίαιτες αυξάνεται επίσης σε ολόκληρη την περιοχή, παρόλο που είναι ακόμα πολύ χαμηλότερο από το συνιστώμενο επίπεδο.
Σημείωσε ότι το μερίδιο των προστιθέμενων σακχάρων στη διατροφή υπερβαίνει επίσης το συνιστώμενο επίπεδο, αν και αυτό μειώνεται. Η έκθεση επισήμανε τις κυβερνητικές πολιτικές σε αρκετές χώρες για την ενθάρρυνση των πιο υγιεινών επιλογών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων σχετικά με τη διαφήμιση των μεταποιημένων τροφίμων και ποτών προς τα παιδιά στη Χιλή, καθώς και με φόρο για τα τρόφιμα στο Μεξικό.