ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το μυστικό συστατικό που προσθέτει το ξύλο κοπής στα γεύματά σας

Το μυστικό συστατικό που προσθέτει το ξύλο κοπής στα γεύματά σας
Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια ξύλινη σανίδα κοπής για να κόψετε αυτά τα λαχανικά και όχι μια πλαστική - Γιατί;

Όταν πάτε σπίτι και θέλετε να μαγειρεύετε το δείπνο για την οικογένειά σας, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια ξύλινη σανίδα κοπής για να κόψετε αυτά τα λαχανικά και όχι μια πλαστική. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι τύποι σανίδων κοπής είναι πιθανό να αποβάλλουν μικροπλαστικά, που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία σας.

Μια πρόσφατη μελέτη από το State University της Νότιας Ντακότα που δημοσιεύτηκε με την American Chemical Society έδειξε ότι στο πάνω άκρο της κλίμακας πλαστικές σανίδες έριχναν τη μάζα μικροπλαστικών αξίας 10 κόκκινων κούπες σόλο στη διάρκεια ενός έτους. Για τη μελέτη, που ονομάζεται «Πλάκες κοπής: Μια παραμελημένη πηγή μικροπλαστικών στην ανθρώπινη τροφή», οι ερευνητές έκοψαν τα καρότα τόσο σε σανίδες πολυαιθυλενίου όσο και σε σανίδες πολυπροπυλενίου. Στη συνέχεια έπλυναν τα λαχανικά και χρησιμοποίησαν μικροσκοπικά φίλτρα για να καθορίσουν πόσα πλαστικά σωματίδια είχαν κολλήσει στο φαγητό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανά μπριζόλα, κολλάτε από ένα έως δώδεκα μικροπλαστικά σωματίδια σε αυτά τα κατά τα άλλα υγιεινά λαχανικά. Όχι τόσο νόστιμο όσο το σκόρδο ή το κρεμμύδι που μπαίνει στη σούπα σας. Εάν χρησιμοποιείτε αυτή τη σανίδα καθημερινά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μπορούσατε να καταναλώσετε:

  • περίπου 7 γραμμάρια έως 50 γραμμάρια μικροπλαστικών από μια σανίδα κοπής πολυαιθυλενίου
  • και περίπου 50 γραμμάρια μικροπλαστικών από μια σανίδα κοπής πολυπροπυλενίου.
  • Το μέσο ξύλο κοπής περιλαμβάνει περίπου 5 γραμμάρια.

Οι περισσότερες μελέτες δεν έχουν καθορίσει με βεβαιότητα τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην υγεία λόγω περιορισμένων δεδομένων για μακροχρόνιες μελέτες. Ορισμένοι ειδικοί στην υγεία πιστεύουν ότι μπορούν να διαταράξουν το ενδοκρινικό σας σύστημα και να προκαλέσουν φλεγμονή.