ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τεχνητά Γλυκαντικά: Η χρήση τους δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους, λέει ο ΠΟΥ

Τεχνητά Γλυκαντικά: Η χρήση τους δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους, λέει ο ΠΟΥ
Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών υποστηρίζει ότι τα εγκεκριμένα γλυκαντικά χαμηλής και μη θερμιδικής αξίας "έχουν ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας", όταν χρησιμοποιούνται αντί της ζάχαρης και "αποτελούν βασικό εργαλείο για να βοηθήσουν τις εταιρείες τροφίμων και ποτών να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους, ώστε να μειώσουν την ποσότητα της ζάχαρης και των θερμίδων που περιέχουν".

Τεχνητά Γλυκαντικά: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάχθηκε κατά της χρήσης των μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών ως μέσο ελέγχου του βάρους ή περιορισμού των μη μεταδοτικών ασθενειών. “Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα μιας συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι η χρήση των μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών δεν προσδίδει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά”, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα. Η εν λόγω ανασκόπηση καθόρισε επίσης ότι η μακροχρόνια χρήση των μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών NSS θα μπορούσε να συμβάλει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και σοβαρών ασθενειών σε ενήλικες. “Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με μη ζαχαρούχες γλυκαντικές ουσίες NSS δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους”, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων Francesco Branca. “Οι μη ζαχαρούχες γλυκαντικές ουσίες NSS δεν είναι ουσιώδεις διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν καμία διατροφική αξία”.

Ο Branca προτείνει στους ανθρώπους να μειώσουν συνολικά την κατανάλωση γλυκών, ξεκινώντας από μικρή ηλικία. Η ασπαρτάμη, η advantame, οι κυκλομάτες, η νεοτάμη, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η στέβια συγκαταλέγονται στα πρόσθετα που εξετάζονται στην ανασκόπηση του ΠΟΥ. Τα περισσότερα από αυτά τα υποκατάστατα συνδέονται με εμπορικές ονομασίες όπως Sweet’N Low, Equal και Splenda. Όλα έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Οι αλκοόλες ζάχαρης που περιέχουν θερμίδες, όπως οι πολυόλες, δεν θεωρούνται μη ζαχαρούχες γλυκαντικές ουσίες. Ο ΠΟΥ, ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών με έδρα την Ελβετία, κάλεσε τους ενήλικες και τα παιδιά να κάνουν τα ελεύθερα σάκχαρα -συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης, της φρουκτόζης και της επιτραπέζιας ζάχαρης- λιγότερο από το 10% της συνολικής τους ενεργειακής πρόσληψης το 2015. “Έχουμε αδιάσειστα στοιχεία ότι η διατήρηση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε ποσοστό μικρότερο του 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης μειώνει τον κίνδυνο υπέρβαρου, παχυσαρκίας και τερηδόνας”, δήλωσε ο Branca μετά την εν λόγω έκθεση. Η σύσταση της Δευτέρας για τη μείωση της κατανάλωσης μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών ΝSS δεν ισχύει για τα άτομα με διαβήτη, ούτε αφορά τη φαρμακευτική αγωγή. Τα ευρήματα του ΠΟΥ δεν αφορούν ούτε τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της οδοντόκρεμας και των προϊόντων περιποίησης του δέρματος. Η ανασκόπηση περιελάμβανε περισσότερες από 320 μελέτες.

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών προτείνει να ληφθεί υπόψη το “υπό όρους εύρημα” του ΠΟΥ με επιφύλαξη. “Υπό το πρίσμα της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση του βάρους των μη μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των οδοντικών ασθενειών, οι οποίες είναι οι πιο διαδεδομένες μη μεταδοτικές ασθένειες ΜΜΚ παγκοσμίως, και άλλων κοινωνικών προκλήσεων, όπως η παγκόσμια κρίση παχυσαρκίας, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών πιστεύει ότι είναι κακή υπηρεσία προς τη δημόσια υγεία να μην αναγνωρίζεται ο ρόλος των γλυκαντικών υλών χαμηλών θερμίδων στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και θερμίδων και στην υποβοήθηση του ελέγχου του βάρους”, δήλωσε η εν λόγω οργάνωση τη Δευτέρα. Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών υποστηρίζει ότι τα εγκεκριμένα γλυκαντικά χαμηλής και μη θερμιδικής αξίας “έχουν ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας”, όταν χρησιμοποιούνται αντί της ζάχαρης και “αποτελούν βασικό εργαλείο για να βοηθήσουν τις εταιρείες τροφίμων και ποτών να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους, ώστε να μειώσουν την ποσότητα της ζάχαρης και των θερμίδων που περιέχουν”.