ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τεχνητά γλυκαντικά: Είναι τα τεχνητά γλυκαντικά ασφαλή για την καρδιά;

Τεχνητά γλυκαντικά: Είναι τα τεχνητά γλυκαντικά ασφαλή για την καρδιά;
Τεχνητά γλυκαντικά: Συχνά στρεφόμαστε σε τροφές με τεχνητά γλυκαντικά αντί για ραφιναρισμένη ζάχαρη για να μειώσουμε τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών προβλημάτων

Συχνά στρεφόμαστε σε τροφές με τεχνητά γλυκαντικά αντί για ραφιναρισμένη ζάχαρη για να μειώσουμε τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών προβλημάτων και πολλών άλλων ασθενειών που μπορούν να προκύψουν από την κατανάλωσή της. Στον σημερινό κόσμο, τα διαιτητικά ποτά και οι τροφές με τεχνητά γλυκαντικά διαφημίζονται ότι βοηθούν τους ανθρώπους να έχουν μια καλή φυσική κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, τα τεχνητά γλυκαντικά βρίσκουν το δρόμο τους σε τρόφιμα που ισχυρίζονται ότι αποτελούν εναλλακτικές λύσεις χαμηλών θερμίδων στη ζάχαρη. Τώρα μια πρόσφατη μελέτη βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και του αυξημένου κινδύνου καρδιακών προβλημάτων που είναι άκρως ανησυχητική.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, που βέβαια δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων  όπως για παράδειγμα η στεφανιαία νόσος ή ακόμα και η εγκεφαλοαγγειακή νόσος, αυξάνεται από τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται όχι μόνο σε ποτά, αλλά και σε επιτραπέζια προϊόντα όπως:

  • γαλακτοκομικά προϊόντα,
  • είδη αρτοποιείου
  • κατεψυγμένα τρόφιμα
  • τυποποιημένες συσκευασίες και άλλα.

Τα τεχνητά γλυκαντικά υπάρχουν σε χιλιάδες μάρκες τροφίμων και ποτών παγκοσμίως, ωστόσο παραμένουν ένα αμφιλεγόμενο θέμα και επί του παρόντος επανεξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους οργανισμούς υγείας, αναφέρεται στο συμπέρασμα της η μελέτη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ορισμένες υπηρεσίες υγείας υποστηρίζουν ότι η προσεκτική χρήση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να είναι εντάξει, αλλά η υπερβολή όπως και σε άλλα πράγματα, μπορεί να είναι επιβλαβής.