Τα τρόφιμα έχουν άμεση σχέση με την υγεία και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνουν γεύματα στις σωστές ώρες και ότι τα τρόφιμα έχουν αποθηκευτεί, καθαριστεί και μαγειρευτεί με υγιεινό τρόπο. Διαφορετικά, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της τροφικής δηλητηρίασης που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το «σύνδρομο του τηγανισμένου ρυζιού», το οποίο αναφέρεται σε τροφική δηλητηρίαση που προκαλείται από το βακτήριο «Bacillus cereus». Σχηματίζει σπόρια που απελευθερώνουν επιβλαβείς τοξίνες. Εάν τα μαγειρεμένα τρόφιμα αποθηκεύονται ακατάλληλα, κοινά βακτήρια όπως ο Bacillus cereus μπορούν να αναπτυχθούν στο περιβάλλον. Αυτό το βακτήριο ευδοκιμεί σε θερμοκρασία δωματίου και πολλαπλασιάζεται σε αμυλούχα τρόφιμα όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά. Επομένως, να είστε πολύ προσεκτικοί όταν καταναλώνετε αυτές τις τροφές στο σπίτι. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
Σύμφωνα με τον Minal Shah, επικεφαλής διαιτολόγο στο νοσοκομείο Fortis, Mulund, όσο περισσότερο ένα τρόφιμο διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο ψυγείο, τόσο περισσότερο τα βακτήρια θα παράγουν τοξίνες. “Ο Bacillus cereus παράγει έναν τύπο κυττάρου που ονομάζεται “σπόριο”, το οποίο είναι ανθεκτικό στη θέρμανση. Ενώ η θέρμανση των υπολειμμάτων σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να σκοτώσει άλλα βακτήρια, μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα εάν τα τρόφιμα είναι μολυσμένα με βάκιλο του cereus. Τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν ενεργά με τη σωστή θερμοκρασία και συνθήκες. Έτσι οι τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση», προειδοποίησε.
Συμπτώματα του συνδρόμου τηγανητού ρυζιού
Τα συμπτώματα της μόλυνσης με Bacillus cereus περιλαμβάνουν διάρροια και έμετο. Ο έμετος είναι συνήθως ένα πρωταρχικό σύμπτωμα. Ο χρόνος επώασης είναι σύντομος και τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε μία έως έξι ώρες μετά την κατάποση της μολυσμένης τροφής, είπε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι ορισμένα άλλα συμπτώματα είναι η ναυτία και ο κοιλιακός πόνος.
Αλλά, γιατί το όνομα «Σύνδρομο τηγανητού ρυζιού»;
Ο ειδικός πρόσθεσε ότι το όνομα μπορεί μερικές φορές να είναι παραπλανητικό, καθώς αυτά τα βακτήρια βρίσκονται επίσης σε λαχανικά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, εκτός από το ρύζι και τα ζυμαρικά. “Αν και τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν συμπτωματικά, η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών εμέτου ή διάρροιας. Ενώ τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν σε 24 ώρες, είναι καλύτερο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, η νοσηλεία γίνεται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, καθώς οι σοβαρές περιπτώσεις μπορούν προκαλούν οξεία ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο», είπε η διαιτολόγος.
Σύνδρομο Fried Rice: Πρόληψη
Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα πράγματα, όπως προτείνει ο ειδικός:
- Αποθηκεύστε τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία για να αποφύγετε μολύνσεις.
- Είναι ζωτικής σημασίας τα κρύα τρόφιμα να ψύχονται το συντομότερο δυνατό και τα ζεστά τρόφιμα να διατηρούνται πάνω από τους 60 C ή να ζεσταθούν ξανά σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 C για να ελαχιστοποιηθεί το γεγονός ότι τα σπόρια μπορούν να είναι ενεργά και να παράγουν τοξίνες.
- Ακολουθήστε τον κανόνα των 2 ωρών/4 ωρών. Εάν το φαγητό μείνει εκτός ψυγείου για δύο ώρες, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο. Μπορεί να ξαναζεσταθεί ή να καταναλωθεί εάν έχει βγει για 4 ώρες. Όμως, τα υπολείμματα πρέπει πάντα να απορρίπτονται.
- Εφαρμόστε τις γενικές αρχές υγιεινής για να αποφύγετε μολύνσεις/μολύνσεις. Αυτά περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία του φαγητού, τη χρήση καθαρών σκευών και την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης (ωμά και μαγειρεμένα, λαχανικά και μη).