ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σύνδρομο Gilbert και η σχέση του με τη διατροφή

Σύνδρομο Gilbert και η σχέση του με τη διατροφή
Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, που θα περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, θα βοηθήσει το ήπαρ να παραμείνει υγιές για να μπορεί να αποτοξινώνει τον οργανισμό και να τον βοηθά στην αποθήκευση θρεπτικών ουσιών και ενέργειας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το σύνδρομο Gilbert είναι μια κληρονομική γενετική κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει ελαφρώς υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης, επειδή το συκώτι δεν τα επεξεργάζεται σωστά. Η χολερυθρίνη είναι μια κίτρινη ουσία που υπάρχει φυσιολογικά στο αίμα. Δημιουργείται ως υποπροϊόν όταν τα γηρασμένα ερυθρά αιμοσφαίρια διασπώνται. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ελαφρώς κίτρινο χρώμα, ή ίκτερο, στο δέρμα και τα μάτια.

 


Διατροφή & Σύνδρομο Gilbert

Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στη διατροφή, αν και το αλκοόλ πρέπει να αποφευχθεί και η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

Οι βασικότερες οδηγίες συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • μικρά και συχνά γεύματα
  • αποφυγή νηστείας για πολλές ώρες
  • αποφυγή ολιγοθερμιδικών προτύπων διατροφής

Οι πάσχοντες θα πρέπει να αποφεύγουν να μένουν για πολλές ώρες νηστικοί, γιατί αυτό μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου Gilbert. Στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής θα πρέπει να καταναλώνουν 3 τακτικά γεύματα και 2 με 3 σνακ ημερησίως, τόσο για την πρόληψη του ίκτερου αλλά και για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και τον έλεγχο της πείνας.

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, που θα περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, θα βοηθήσει το ήπαρ να παραμείνει υγιές για να μπορεί να αποτοξινώνει τον οργανισμό και να τον βοηθά στην αποθήκευση θρεπτικών ουσιών και ενέργειας. Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ήπατος συστήνει να ενταχθούν στη διατροφή τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Η ένταξη των φυτικών ινών στη διατροφή πρέπει να γίνεται σταδιακά για να αποφευχθούν ο κοιλιακός πόνος και τα αέρια.

Επίσης, η ενυδάτωση του οργανισμού με αρκετά υγρά και νερό είναι σημαντική και η ποσότητα τους εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, την άσκηση και τη διατροφή. Οι γενικές οδηγίες αναφέρουν ότι χρειάζονται 30ml υγρών/kg σωματικού βάρους. Ειδικά, όταν η διατροφή είναι ενισχυμένη σε φυτικές ίνες, θα πρέπει και η κατανάλωση υγρών να αυξηθεί. Η ικανοποιητική ενυδάτωση είναι αναγκαία, γιατί η αφυδάτωση θεωρείται μια από τις αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου Gilbert.

Υπάρχει μόλις μια έρευνα με ένα μόνο ασθενή ο οποίος ακολούθησε μια παλαιολιθική κετογονική διατροφή, τρώγοντας κυρίως ζωικά τρόφιμα και περιορίζοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στο 30%. Μετά από ένα χρόνο διαπιστώθηκε βελτίωση των επιπέδων χολερυθρίνης, δεν υπήρχε πια ίκτερος και δυσκοιλιότητα και μείωση των ημικρανιών. Όμως, η κόπωση και η δερματίτιδα συνεχίστηκαν. Φυσικά, η υιοθέτηση μιας τέτοιας διατροφής και η αποτελεσματικότητά της στο σύνδρομο Gilbert δεν έχει επιβεβαιωθεί από αρκετές μελέτες και χρήζει περαιτέρω έρευνας.

 

Σε άλλες έρευνες, ασθενείς με σύνδρομο Gilbert που ακολούθησαν δίαιτες χαμηλών θερμίδων και ισοθερμιδικές δίαιτες μειώνοντας σημαντικά την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή λίπη. Παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στη συγκέντρωση χολερυθρίνης στον ορό για όσους ακολούθησαν τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων, αλλά όχι και για όσους ακολούθησαν ισοθερμιδικές δίαιτες χωρίς μεταβολές στα θρεπτικά συστατικά. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι η μείωση των θερμίδων και όχι οι μεταβολές στα θρεπτικά συστατικά είναι υπεύθυνη για την προκαλούμενη από τη δίαιτα υπερχολερυθριναιμία.