Η προσθήκη έως και τριών καθημερινών μερίδων μήλου, κακάο, μαύρης σοκολάτας, πράσινου τσαγιού, κράνμπερι, πορτοκαλιών ή χυμού ροδιού, βελτιώνει τη διαπερατότητα του εντέρου. Επιπλέον μπορεί να διορθώσει προβλήματα με το έντερο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Clinical Nutrition».
Λεπτομέρειες για την μελέτη
Επικεφαλής της μελέτης είναι η Cristina Andres-Lacueva, καθηγήτρια στη Σχολή Φαρμακευτικής και Επιστημών Τροφίμων. Είναι επίσης επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Βιοδεικτών και Διατροφικής Μεταβολικής Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και του Κέντρου Βιοϊατρικής Ερευνών για την Ευθραυστότητα και την Υγιή Γήρανση (CIBERFES).Τέλος πρόκειται για μέρος του Καταλανικού Δικτύου Καινοτομίας Τροφίμων (XIA). Αυτή η ευρωπαϊκή μελέτη, που διεξήχθη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Κοινού Προγραμματισμού – Μια Υγιεινή Διατροφή για Υγιή Ζωή (JPI HDHL), πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας άνω των εξήντα. Τα άτομα υποβλήθηκαν σε δίαιτα πλούσια σε πολυφαινόλες για οκτώ εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι βελτιώνεται η διαπερατότητα του εντέρου όταν κάνετε συγκεκριμένες αλλαγές στην εντερική μικροχλωρίδα με την συμπερίληψη έως και τριών καθημερινών μερίδων:
- μήλου
- κακάο
- μαύρης σοκολάτας
- πράσινου τσαγιού
- κράνμπερι
- πορτοκαλιών
- χυμού ροδιού
Σύμφωνα με τους ειδικούς Gregorio Peron και Tomas Merono (UB-INSA και CIBERFES), “μελετήσαμε την υπάρχουσα σχέση μεταξύ του μεταβολισμού των στοιχείων της διατροφής, της μικροχλωρίδας και της εντερικής διαπερατότητας, αναλύοντας τις αλλαγές που προκαλούνται από ένα πλούσιο σε πολυφαινόλες διατροφή στη μικροχλωρίδα των συμμετεχόντων στη μελέτη μας και δοκιμάζοντας τη βελτίωση του εντερικού φραγμού τους”. Η ανάλυση των δειγμάτων πλάσματος και κοπράνων έδειξε αύξηση του μεταβολισμού του ορού που σχετίζεται με την πρόσληψη πολυφαινόλης.
“Για παράδειγμα, η θεοβρωμίνη και η μεθυλξανθίνη προέρχονται από κακάο και πράσινο τσάι. Συσχετίζονται θετικά με βακτήρια που παράγουν βουτυρικό (ένα λιπαρό οξύ στην εντερική χλωρίδα). Αντίστροφα συσχετίζονται με τη ζονουλίνη, μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με την εντερική διαπερατότητα”, σημείωσαν οι συγγραφείς. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Cristina Andres-Lacueva, “η μελέτη της σχέσης μεταξύ της εντερικής διαπερατότητας, της σύνθεσης μικροβίων και του μεταβολισμού των τροφών πρέπει να είναι η βάση για την καθιέρωση εξατομικευμένων διατροφών για κάθε στάδιο της ζωής, ειδικά για τους ηλικιωμένους”.
Συμπεράσματα
Εν ολίγοις, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή είναι καθοριστικές ως στρατηγική πρόληψης για την εντερική διαπερατότητα που σχετίζεται με τη γήρανση και τις χρόνιες ασθένειες. “Μια υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και τροφών όπως αυτά που περιγράφονται σε αυτό το έγγραφο παρέχει φυτικές ίνες και πολυφαινόλες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της βλάβης της διαπερατότητας λόγω της γήρανσης”.