ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σύνδεση της ανθυγιεινής διατροφής με την απώλεια της όρασης σε μεγαλύτερη ηλικία

Σύνδεση της ανθυγιεινής διατροφής με την απώλεια της όρασης σε μεγαλύτερη ηλικία
Your browser does not support the video tag. Πρόσφατη έρευνα μας δίνει έναν ακόμα λόγο να προσέχουμε τη διατροφή μας, καθώς βρήκε μια σημαντική σύνδεση ανάμεσα στην ανθυγιεινή διατροφή και στην απώλεια της όρασης σε μεγαλύτερη ηλικία. Η έρευνα διήρκεσε περίπου 2 δεκαετίες και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας, τηγανητά, […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Πρόσφατη έρευνα μας δίνει έναν ακόμα λόγο να προσέχουμε τη διατροφή μας, καθώς βρήκε μια σημαντική σύνδεση ανάμεσα στην ανθυγιεινή διατροφή και στην απώλεια της όρασης σε μεγαλύτερη ηλικία. Η έρευνα διήρκεσε περίπου 2 δεκαετίες και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας, τηγανητά, γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά, επεξεργασμένες τροφές και δημητριακά επιδρούν αρνητικά στην όραση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology και αναφέρει ότι η σύνδεση ισχύει για τις ανθυγιεινές τροφές και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η πάθηση επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή με την ηλικία, θολώνει την κεντρική όραση που απαιτείται για να βλέπουμε καθαρά αντικείμενα και για να εκτελέσουμε καθημερινές δραστηριότητες, όπως ανάγνωση και οδήγηση.


Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών, 1.8 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 40 ετών και άνω ζουν με αυτή την πάθηση και άλλα 7.3 εκατομμύρια εμφανίζουν μια πάθηση που ονομάζεται drusen, που συνήθως εξελίσσεται σε εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Η Dr Amy Millen από το Πανεπιστήμιο Buffalo στη Νέα Υόρκη αναφέρει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών και παχυσαρκίας. Ωστόσο, δεν είμαι βέβαιη ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει τον κίνδυνο απώλειας όρασης αργότερα στη ζωή.

Θέλαμε να εξετάσουμε πώς ο τύπος διατροφής μπορεί να προβλέψει μετέπειτα ανάπτυξη της εκφύλισης ωχράς κηλίδας, τόσο σε πρώιμο όσο και σε μετέπειτα στάδιο. Αυτό που παρατηρήσαμε σε αυτή τη μελέτη ήταν πως οι άνθρωποι που δεν είχαν την πάθηση ή που είχαν τα αρχικά της στάδια στην αρχή της έρευνάς μας, και ανέφεραν ότι καταναλώνουν συχνά ανθυγιεινές τροφές ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν προβλήματα όρασης περίπου 18 χρόνια αργότερα».

Η μελέτη ερεύνησε 66 διαφορετικά είδη τροφών, που αργότερα κατηγοριοποιήθηκαν σε ανθυγιεινή διατροφή (δυτικού τύπου), που περιλαμβάνει το επεξεργασμένο, κόκκινο κρέας, τηγανητά κλπ. Αν και οι ερευνητές δεν βρήκαν συνδέσεις ανάμεσα στην πρώιμη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και στα διατροφικά μοτίβα, βρήκαν ότι η εμφάνιση της ανεπτυγμένης νόσου ήταν 3 φορές συχνότερη σε όσους ακολουθούσαν διατροφικά μοτίβα δυτικού τύπου.