Οι υπερτρoφές είναι της μόδας τα τελευταία χρονιά και όλο περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην κατανάλωση τους.
Θα πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην κατανάλωση των υπερτροφών και στην ένταξη τους στα διατροφικά πρότυπα ώστε να μην αντικαθιστούν την κατανάλωση άλλων τροφών που παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Αρχικά να αναφέρουμε τι είναι υπερτροφές. Είναι λοιπόν εκείνες οι τροφές με υψηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών έναντι άλλων προσφέροντας ταυτόχρονα υψηλή διατροφική και βιολογική αξία, λόγω μεγάλης απορροφητικότητας από τον ανθρώπινο οργανισμό και χαμηλού ενεργειακού φορτίου.
Κεφίρ
Το Κεφίρ έχει αυξημένη ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος π.χ. χρόνιες εντερίτιδες μέσω των προβιοτικών που περιέχει , συμβάλλει στην ελάττωση αυξημένης χοληστερόλης του αίματος, έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Goji berries
Τα goji berries ή <<μούρα της ευτυχίας>> όπως ονομάζονται θεωρούνται ως υπερτροφές καθώς αναζωογονούν και δίνουν ενέργεια στον οργανισμό, τονώνουν τη λειτουργία του ήπατος, αυξάνουν τη σεξουαλική τόνωση (ιδιαίτερα στον ανδρικό πληθυσμό), ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και ελέγχουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και της πίεσης του αίματος. Αποτελούν επίσης πλούσια πηγή του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), περιέχουν περισσότερη β-καροτίνη από το καρότο, βιταμίνη C μεγαλύτερη κατά 500 φορές από τα πορτοκάλια (ανά μονάδα βάρους) και τέλος περιέχουν περισσότερο σίδηρο (Fe) από το σπανάκι. Η μορφή στην οποία καταναλώνονται είναι φρέσκα (ωμά), αποξηραμένα και κατεψυγμένα.
Κράνμπερι
Στα θρεπτικά συστατικά των κράνμπερι περιλαμβάνεται η πλούσια ποσότητα βιταμινών C, K και Ε, μαγγανίου αλλά και φυτικών ινών. Η χαμηλή θερμιδική του αξία δεν υποκαθιστά τη διατροφική του, καθώς η κατανάλωση των κράνμπερι ενισχύει τον ανθρώπινο οργανισμό με ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Ως προς την μορφή τους διακρίνονται σε φρέσκα (ωμά), αποξηραμένα και κατεψυγμένα.
Όσον αφορά τα οφέλη των κράνμπερι στην υγεία είναι αρχικά η ισχυρή προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, προστασία από καρδιακές παθήσεις, λειτουργούν επίσης προληπτικά στη διαμόρφωση πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα που οδηγεί σε αρτιοσκλήρυνση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τέλος αποτρέπουν το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.
Μύρτιλλα
Ο χρωματισμός των μύρτιλλων οφείλεται στην παρουσία των ανθοκυανινών, φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη σχηματισμού ελευθέρων ριζών. Αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών καθώς και αμινοξέων, πλούσια πηγή λιπαρών οξέων (κυρίως Ω-3 λιπαρά οξέα), έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο και βιταμίνη Κ, βοηθούν στην πρόληψη καρκίνου, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων στο αίμα, βοηθούν στη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας και τέλος, μπορούν να καταναλωθούν ως αντιδιαβητικά αφεψήματα καθώς προκαλούν υπογλυκαιμία.
Οι υπερτροφές επιτυγχάνουν, όταν καταναλωθούν ακόμα και σε μικρές ποσότητες, να προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό πλήθος ευεργετικών ουσιών.
Θα πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην κατανάλωση των υπερτροφών και στην ένταξη τους στα διατροφικά πρότυπα ώστε να μην αντικαθιστούν την κατανάλωση άλλων τροφών που παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Με την συνεργασία της Δήμητρας Σταμούλη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χολαργός www.logodiatrofis.gr