Κοτόπουλο στο φούρνο με μπάμιες, καλοκαιρινό και αγαπημένο πιάτο.
Προετοιμασία : 10’
Μαγείρεμα : 40- 50’
Υλικά για 4 μερίδες
- 200γρ. μπάμιες καθαρισμένες
- 250γρ. (3 μέτριες) ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
- 400γρ. μπούτια κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα
- 1κ.σ. φρέσκια ρίγανη
- Μαύρο πιπέρι
- 100ml λευκό κρασί
- 4κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
2. Στρώνουμε τις μπάμιες σε ένα ρηχό πυρίμαχο σκεύος και τις σκεπάζουμε με τις ντομάτες και το κρεμμύδι.
3. Τοποθετούμε από πάνω το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το πιπέρι.
4. Περιχύνουμε με το κρασί και ρίχνουμε προσεκτικά το λάδι πάνω από το κοτόπουλο.
5. Ψήνουμε το φαγητό για 40- 50’. Στη μέση του ψησίματος το περιχύνουμε με το ζουμί του.
Πρόταση σερβιρίσματος : Μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με καστανό ρύζι και πράσινη σαλάτα. Η φρέσκια ρίγανη θα σας… ταξιδέψει στις Κυκλάδες!
Διατροφικό σχόλιο: Το κοτόπουλο τροφοδοτεί τον οργανισμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στη τόνωση του μεταβολισμού, στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας και στη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας. Επίσης, τα αντιοξειδωτικές ουσίες ολευρωπαΐνη, βιταμίνη Ε, λυκοπένιο, πολυφαινόλες, που περιλαμβάνονται στο τρίδυμο ντομάτα – ελαιόλαδο – κρασί ασκούν ευεργετική δράση τόσο στη λειτουργία της καρδιάς όσο και στην πρόληψη του καρκίνου. Η θρεπτική πληρότητα του πιάτου ολοκληρώνεται με τις φυτικές ίνες που περιλαμβάνονται πλουσιοπάροχα στα μπάμιες, οι οποίες καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους.
Η αντιοξειδωτική απόδοση της συνταγής σε μονάδες orac, in vitro, είναι:2.062
Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.