Ολοένα και μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσανεξίας στη γλουτένη. Η τελευταία, είναι η πρωτεΐνη που συμπεριλαμβάνεται σε πολλές τροφές, άλλοτε σε πιο κρυφή και άλλοτε όχι, μορφή.
Τι είναι η γλουτένη και πού θα την βρεις;
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που συναντάται κυρίως στο σιτάρι, το ντίνκελ, το μονόκοκκο, το σκληρό σιτάρι αλλά και τη σίκαλη. Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι μια διατροφή, που αποκλείει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, άρα και όλα τα προϊόντα που περιέχουν τα παραπάνω συστατικά. Τροφές που πρέπει να αποκλείσεις από τη διατροφή σου είναι οι εξής: κριθάρι, πλιγούρι, αλεύρι σκληρό, σιμιγδάλι, σιτάρι, αλλαντικά, ψωμί από σιτάρι ή σίκαλη, μακαρόνια και λοιπά ζυμαρικά, δημητριακά, λαχανικά σε κονσέρβα, επεξεργασμένα φρούτα, snack όπως τσιπς, μπύρα, έτοιμες σούπες και γλυκά που περιέχουν σαν συστατικό τους τη γλουτένη.
Τι πρέπει να προσέξεις αν θέλεις να ακολουθείς αυτή τη διατροφή;
Πέρα από τις τροφές που εμφανώς περιέχουν γλουτένη, υπάρχουν και κάποιες ακόμα στις οποίες περιέχεται ως ένα «κρυμμένο» συστατικό τους. Πολλές φορές την βρίσκεις σε συσκευασμένες τροφές, στις οποίες δεν θα περίμενες να την συναντήσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενημερώνεσαι για τα συστατικά των τροφών που επιλέγεις μέσα από τις ετικέτες τους.
Ποια είναι τα συμπτώματα που φανερώνουν δυσανεξία στη γλουτένη;
-Πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, πολλά αέρια και φουσκώματα
-Αίσθημα κόπωσης, μετά από γεύμα που περιέχει γλουτένη.
-Νευρολογικά συμπτώματα όπως ζάλη/ αίσθημα ανισορροπίας.
-Κακή διάθεση και άγχος
-Φλεγμονή, πρήξιμο ή πόνο στις αρθρώσεις
-Ορμονικές ανισορροπίες, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ανεξήγητη υπογονιμότητα
-Ημικρανίες