ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στοματική υγεία: Το να πίνετε αργά τα ροφήματά σας είναι επιζήμιο για τα δόντια σας

Στοματική υγεία: Το να πίνετε αργά τα ροφήματά σας είναι επιζήμιο για τα δόντια σας
Στοματική υγεία: Το οξύ είναι ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας της δυνατότητας ενός ροφήματος να βλάψει τα δόντια σας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Αν πιστεύετε ότι η ζάχαρη, η σόδα και τα γλυκά κάνουν κακό στα δόντια σας, έχετε δίκιο. Αλλά υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο: το να πίνετε αργά ρουφώντας. Σκεφτείτε τον καφέ που κάθεται στο γραφείο σας, το τσάι που πίνετε όλη την ημέρα και κάθε φλιτζάνι που δεν τελειώνετε με μια γρήγορη κίνηση. Η έρευνα δείχνει ότι το οξύ είναι ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας της δυνατότητας ενός ροφήματος να βλάψει τα δόντια σας. Και σχεδόν κάθε διαθέσιμο ποτό, συμπεριλαμβανομένου του ανθρακούχου νερού, είναι όξινο σε κάποιο βαθμό. Εκτός κι αν το ποτό σας είναι νερό, το να ρουφάτε αργά ένα ποτό για ώρες είναι επιζήμιο για τη στοματική σας υγεία.


«Το σμάλτο των δοντιών είναι η πιο σκληρή μεταλλοποιημένη ουσία στο σώμα σας, αλλά η παρατεταμένη έκθεση σε οξύ, ειδικά όξινα υγρά, μπορεί να προκαλέσει τα δόντια να απομεταλλωθούν, να διαβρωθούν και να γίνουν πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα», λέει ο Dante Devoti, DMD, επίκουρος καθηγητής οδοντιατρικής στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Το να πίνεις ένα φλιτζάνι καφέ, τσάι, χυμό ή άλλο ποτό σε μία μόνο συνεδρίαση είναι καλύτερο για τα δόντια σου από το να πίνεις ένα φλιτζάνι όλη την ημέρα».

Ο ρόλος του στοματικού pH

Για να έχετε ένα υγιές στόμα, η ισορροπία οξέος και βάσης στο εσωτερικό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη. Το pH μετρά πόσο όξινο ή βασικό (αλκαλικό) είναι κάτι, σε κλίμακα από το 1 έως το 14. Ένα pH 7 είναι ουδέτερο. Όσο χαμηλότερο είναι το pH (λιγότερο από 7), τόσο πιο όξινο. Όσο υψηλότερο είναι το pH (πάνω από 7), τόσο πιο αλκαλικό. Όσο περισσότερο το οξύ παραμένει στο στόμα σας, τόσο πιο γρήγορα θα προκληθεί βλάβη. Το σάλιο ξεπλένει τα σωματίδια των τροφίμων και εξουδετερώνει το στοματικό pH. Αλλά δεν είναι στιγμιαίο. Όποτε τρώτε ή πίνετε κάτι άλλο εκτός από νερό, χρειάζονται περίπου 60 λεπτά για να ανεβάσει το σάλιο σας το pH από το πιο επιβλαβές όξινο εύρος προς το πιο προστατευτικό ουδέτερο εύρος.

Το να ρουφάτε αυξάνει τη διάβρωση των δοντιών

Όταν πίνετε τακτικά το ίδιο φλιτζάνι κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σάλιο δεν έχει χρόνο να αυξήσει το pH του στόματός σας, έτσι τα δόντια δεν αναμεταλλεύονται και δεν ενισχύονται. Το επίμονα χαμηλό pH δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου τα δόντια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης, όταν η δομή των δοντιών διαλύεται. Περαιτέρω, η προσθήκη σακχάρων, κρέμας ή αρωματικών παραγόντων στον καφέ, το τσάι και άλλα ποτά τα κάνει ακόμη πιο προσβλητικά για τα δόντια σας, ειδικά αν πίνετε γουλιά γουλιά.

Αναψυκτικά και οξύ

Οξύ συν ζάχαρη είναι ο χειρότερος συνδυασμός για τη στοματική υγεία. Η κατανάλωση σόδας είναι ουσιαστικά ένα λουτρό με ζαχαρούχο οξύ για τα δόντια. Τα αναψυκτικά έχουν pH μεταξύ 3 και 4. Τα δόντια αρχίζουν να καταστρέφονται όταν το pH του στόματος είναι χαμηλότερο από 5,5. Επιπλέον, τα σάκχαρα στη σόδα αποτελούν πηγή τροφής για επιβλαβή βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα. Τα βακτήρια καταναλώνουν σάκχαρα και τα μετατρέπουν σε οξύ, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το pH του στόματος. Τα ζαχαρούχα ποτά δημιουργούν έναν κύκλο καταστροφής στα δόντια σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αναψυκτικά διαίτης χωρίς ζάχαρη και είναι ασφαλή για τα δόντια: Είναι όξινα και τα υποκατάστατα χημικά προσφέρουν άλλα αρνητικά.