Οι διατροφικές συνήθειες και τα συστατικά των τροφίμων μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στη στοματική και οδοντική μας υγεία. Αυτό που τρώμε, πόσο τρώμε και πότε τρώμε μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την στοματική κατάσταση. Ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν τα δόντια και τα ούλα σας, άλλα μπορούν να επιδεινώσουν ασθένειες όπως η τερηδόνα, οι μολύνσεις των ούλων και οι καρκίνοι του στόματος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν τη στοματική μας υγεία.
Πώς συνδέεται η στοματική υγεία με τις διατροφικές συνήθειες;
Τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα δόντια και τα ούλα σας με 2 τρόπους — άμεσα μέσω της επαφής με επιβλαβή συστατικά όταν τρώμε (τοπικές επιδράσεις) — και έμμεσα μέσω της απορρόφησης συστατικών στο αίμα (συστημικές επιδράσεις). Οι τύποι φαγητού που παίρνετε, η ποσότητα, η συχνότητά τους, ο χρόνος λήψης και οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να προστεθούν και να αντικατοπτρίζουν τη στοματική σας υγεία.
- Είδος τροφών
Tα τρόφιμα είναι θρεπτικά ή άδεια — με ελάχιστη ή καθόλου θρεπτική αξία. Πρέπει να γνωρίζουμε το περιεχόμενο ό,τι τρώμε σε μια μέρα.
- Σάκχαρα
Όλα τα σάκχαρα, σε διαφορετικές μορφές, έχουν μακροχρόνια σχέση με την κοιλότητα των δοντιών. Η μελέτη ορόσημο της Vipeholm κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σάκχαρα σε κολλώδη τρόφιμα, που καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων, συνδέονται με σημαντική αύξηση της τερηδόνας.
- Ποσότητα και συχνότητα πρόσληψης τροφής
Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και σνακ χωρίς να αφιερώνετε χρόνο στο βούρτσισμα των δοντιών σας μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζει τον κίνδυνο και συμβουλεύει ότι τα ελεύθερα σάκχαρα δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται. Κάθε φορά που έχετε ζάχαρη, τα δόντια σας δέχονται επίθεση με οξύ.
- Διατροφικές συνήθειες
Τα διατροφικά πρότυπα υπαγορεύουν επίσης τις βλάβες που προκαλούνται στα δόντια. Η λήψη σακχάρων μεταξύ των γευμάτων συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο τερηδόνας παρά με τα γεύματα. Οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή της υπερφαγίας.
Πώς οι σωστές τροφές βελτιώνουν τη στοματική υγεία;
Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφική ανεπάρκεια και ο υποσιτισμός είναι θεμελιώδεις αιτίες της πρόωρης απώλειας των δοντιών. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής γεμάτη με λαχανικά και φρούτα, η μείωση της πρόσληψης λίπους και η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες στα γεύματα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.