ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σοβαρή Παχυσαρκία: Είναι πιο επικίνδυνη για τους Σουηδούς άνδρες από τους Αμερικανούς άνδρες, σύμφωνα με διατριβή

Σοβαρή Παχυσαρκία: Είναι πιο επικίνδυνη για τους Σουηδούς άνδρες από τους Αμερικανούς άνδρες, σύμφωνα με διατριβή
Η διατριβή βασίζεται σε δεδομένα από έρευνες υγείας στις ΗΠΑ και υγειονομικές εξετάσεις στη Σουηδία κατά την περίοδο 1989-2009 με συνολικά πάνω από 27.000 συμμετέχοντες, σε συνδυασμό με μια μελέτη πάνω από 90.000 ατόμων που παρακολουθήθηκαν για να αποκαλυφθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Σοβαρή Παχυσαρκία: Το γεγονός ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ασθένειες και θάνατο είναι γνωστό, όπως και το γεγονός ότι η παχυσαρκία είναι πιο συχνή στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, μια νέα διατριβή στο Πανεπιστήμιο Umeå δείχνει ότι οι παχύσαρκοι Σουηδοί άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από τους εξίσου παχύσαρκους Αμερικανούς άνδρες. Για τις γυναίκες, ωστόσο, η εικόνα κινδύνου της παχυσαρκίας είναι παρόμοια στις χώρες. “Τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε τι οδηγεί σε αυτές τις σχέσεις.


Είναι σαφές ότι η σοβαρή παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας και στις δύο χώρες, αλλά φαίνεται ότι και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στο πόσο μεγάλη είναι η αύξηση του κινδύνου με τη σοβαρή παχυσαρκία, ιδίως για τους άνδρες”, λέει η Melissa Scribani, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Umeå. Στη διατριβή της στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Παγκόσμιας Υγείας, η Melissa Scribani δείχνει ότι οι Σουηδοί άνδρες με σοβαρή παχυσαρκία είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τους φυσιολογικού βάρους άνδρες, ενώ οι Αμερικανοί άνδρες με εξίσου σοβαρή παχυσαρκία είχαν “μόνο” τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Οι παχύσαρκες γυναίκες διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αλλά εκεί το πρότυπο κινδύνου ήταν παρόμοιο στη Σουηδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών, οι νεότεροι ενήλικες, ιδίως οι γυναίκες, αντιπροσώπευαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις του δείκτη μάζας σώματος, ΔΜΣ, τόσο στη Σουηδία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ποσοστό με παχυσαρκία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου, με τη μεγαλύτερη αύξηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη διατριβή της, η Melissa Scribani ανέλυσε δεδομένα από μια δεκαετή μελέτη για τη διαχείριση του βάρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εξετάστηκαν συμπεριφορές, στάσεις και αντιλήψεις μεταξύ γυναικών ηλικίας 26-35 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή σωματική δραστηριότητα απέτρεπε την αύξηση του σωματικού βάρους μεταξύ των γυναικών. Οι συνεντεύξεις έδειξαν ότι οι δυσκολίες στη διατήρηση ενός υγιεινού επιπέδου διατροφής και σωματικής δραστηριότητας δεν οφείλονταν στην έλλειψη γνώσεων σχετικά με τα οφέλη των υγιεινών επιλογών. Αντίθετα, ατομικές συνθήκες όπως οι προσωπικές σχέσεις και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην ικανότητα να τρώνε σωστά και να διατηρούνται σε φόρμα. Οι γυναίκες που είχαν πιο υποστηρικτικές σχέσεις και καλύτερες οικονομικές δυνατότητες ήταν ευκολότερο να τρώνε υγιεινά και να είναι σωματικά δραστήριες. “Δεδομένων των σαφών επιπτώσεων της παχυσαρκίας στην υγεία και τη θνησιμότητα και του γεγονότος ότι η παχυσαρκία συνεχίζει να αυξάνεται μεταξύ των νεότερων ενηλίκων, οι προσπάθειες διαχείρισης του βάρους πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Για να πετύχει αυτό, πρέπει να ληφθούν υπόψη ατομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες”, λέει η Melissa Scribani. Η διατριβή βασίζεται σε δεδομένα από έρευνες υγείας στις ΗΠΑ και υγειονομικές εξετάσεις στη Σουηδία κατά την περίοδο 1989-2009 με συνολικά πάνω από 27.000 συμμετέχοντες, σε συνδυασμό με μια μελέτη πάνω από 90.000 ατόμων που παρακολουθήθηκαν για να αποκαλυφθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Μια ποσοτική έρευνα σε 568 άτομα και ποιοτικές συνεντεύξεις με 15 γυναίκες ηλικίας 26-35 ετών χρησιμοποιήθηκαν για την κατανόηση των παραγόντων που μπορούν να προωθήσουν τη διατήρηση του βάρους.