Σεξουαλική Υγεία

Πόνοι περιόδου: Για να απαλύνετε τον πόνο, κόψτε τις φλεγμονώδεις τροφές

Πόνοι περιόδου: Για να απαλύνετε τον πόνο, κόψτε τις φλεγμονώδεις τροφές
Πόνοι περιόδου: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. 

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα έφηβα κορίτσια και άλλες γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου μπορεί να θέλουν να κοιτάξουν κάτι βασικό στη ζωή τους: τη διατροφή τους. Αυτό είναι το εύρημα μιας βιβλιογραφικής ανασκόπησης που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS) στην Ατλάντα. «Ο έντονος πόνος της περιόδου είναι η κύρια αιτία απουσίας από το σχολείο σε εφήβους και γυναίκες κολεγιακής ηλικίας. Το να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους», λέει η Serah Sannoh, από το Πανεπιστήμιο Rutgers.


Ο πόνος περιόδου μπορεί να εξασθενήσει ορισμένες γυναίκες και κορίτσια

Περίπου το 90% των εφήβων κοριτσιών βιώνουν εμμηνορροϊκό πόνο, σύμφωνα με το NAMS. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος είναι τόσο έντονος που παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή. Αυτή ήταν η περίπτωση της Sannoh, η οποία ανέλαβε την έρευνα εν μέρει για να βρει φυσικές θεραπείες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει τον εαυτό της. Οι περίοδοι της Sannoh ήταν αδιάφορες μέχρι το τελευταίο έτος του γυμνασίου και στο κολέγιο, όταν οι κράμπες της έγιναν ξαφνικά αφόρητες. «Ήταν οδυνηρό σε σημείο που δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Ένιωθα ότι το στομάχι μου ήταν στριμμένο και έκανα εμετό», λέει.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) – όπως η ιβουπροφαίνη – που συνήθως συνιστώνται για να βοηθήσουν με τις κράμπες δεν μείωσαν επαρκώς τον πόνο, ο οποίος ξεκίνησε με το πρώτο σημάδι του αίματος και μερικές φορές συνεχίστηκε έως και τέσσερις ημέρες. Η αποφυγή φλεγμονωδών τροφών είναι το κλειδί για την καταστολή των κράμπων. Για αυτήν τη μελέτη, ο Sannoh πραγματοποίησε μια εκτενή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, βρίσκοντας τελικά περίπου 20 άρθρα σχετικά με το θέμα. Αποτελούνταν από ερωτηματολόγια, τυχαιοποιημένες δοκιμές και μελέτες περιπτώσεων ένθετου ελέγχου.

Το συμπέρασμά της:

Η δίαιτα μπορεί πράγματι να έχει μεγάλη επίδραση στις κράμπες της περιόδου. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα ένα πρόβλημα για τους εφήβους, λέει ο Sannoh. «Η αμερικανική διατροφή που καταναλώνεται από κορίτσια αυτής της ηλικίας τείνει να είναι πολύ υψηλή σε αυτά τα λίπη, τα οποία βρίσκονται γενικά σε επεξεργασμένα έλαια και κρέατα. Οι χώροι γρήγορου φαγητού και οι αίθουσες φαγητού στα κολέγια όπου τρώνε αυτά τα κορίτσια σερβίρουν πολλά από αυτά τα φαγητά», λέει.

Η ζάχαρη, το αλάτι και ο καφές είναι άλλες φλεγμονώδεις τροφές που επιδεινώνουν τις κράμπες. Ο λόγος που όλες αυτές οι τροφές επηρεάζουν τις κράμπες της περιόδου έχει να κάνει με τη βασική βιολογία. «Οι φλεγμονώδεις τροφές αυξάνουν την απελευθέρωση προσταγλανδινών, οι οποίες αυξάνουν την αγγειοσυστολή που οδηγεί σε πόνο», εξηγεί η Monica Christmas, MD, διευθύντρια του Κέντρου για την Ολοκληρωμένη Υγεία των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Συγκεκριμένα, αυτές οι προσταγλανδίνες συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στα τοιχώματα της μήτρας, προκαλώντας κράμπες», λέει. Οι γυναίκες και τα κορίτσια με υψηλά επίπεδα προσταγλανδινών τείνουν να έχουν πιο έντονες εμμηνορροϊκές κράμπες, παρατηρεί ο Sannoh.

Ορισμένες τροφές είναι καλές για την πρόληψη του πόνου

Η Sannoh διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένες τροφές έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αποτρέποντας τις κράμπες. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Τα ωμέγα-3 βρίσκονται σε θαλασσινά όπως ο σολομός, ο τόνος, ο γαύρος και οι σαρδέλες. Τα καρύδια, οι σπόροι chia και λιναριού, μαζί με τα έλαιά τους και άλλα φυτικά έλαια είναι επίσης καλές πηγές των θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, πολλά τρόφιμα στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, του γάλακτος και του γιαουρτιού, έχουν εμπλουτιστεί με ωμέγα-3.

Οι φυτικές δίαιτες είναι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες

Η κατανάλωση μιας φυτικής διατροφής που αποκλείει ή περιορίζει το κρέας μπορεί να μειώσει τις κράμπες μακροπρόθεσμα, διαπίστωσε ο Sannoh. Η έρευνά της επικαλείται μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Research, όπου οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να ακολουθήσουν πολλές διαφορετικές δίαιτες, από βίγκαν έως σαρκοφάγους. Εκείνοι που συμμετείχαν σε προγράμματα διατροφής για vegan, χορτοφάγους ή pesco-vegetarian είχαν όλες σημαντικές μειώσεις στη σωματική φλεγμονή, αν και οι κράμπες της περιόδου δεν μετρήσαμε άμεσα.