Σεξουαλική Υγεία

Ποιες τροφές προκαλούν καούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ποιες τροφές προκαλούν καούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Οι όξινες τροφές και ροφήματα μπορεί να ερεθίσουν τον οισοφάγο σας και να επιδεινώσουν την καούρα.

Η καούρα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σχεδόν οι μισές έγκυες γυναίκες θα βιώσουν καούρα σε κάποιο σημείο της εγκυμοσύνης τους. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείτε την καούρα και να βελτιώσετε την άνεσή σας. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι να προσέχετε τη διατροφή σας και να αποφεύγετε ορισμένα είδη τροφών που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Όξινες τροφές και ροφήματα

Οι όξινες τροφές και ροφήματα μπορεί να ερεθίσουν τον οισοφάγο σας και να επιδεινώσουν την καούρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η εγκυμοσύνη χαλαρώνει τον σφιγκτήρα του οισοφάγου, τον μυ που βρίσκεται μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου. Αυτή η χαλάρωση μπορεί να επιτρέψει στο οξύ του στομάχου να ανέβει στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα. Ορισμένα παραδείγματα όξινων τροφών και ροφημάτων που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν:

  • Εσπεριδοειδή όπως λεμόνια, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ
  • Ντομάτες και προϊόντα με βάση την ντομάτα (σάλτσα, χυμός)
  • Κρεμμύδια και σκόρδο (ειδικά ωμά)
  • Τρόφιμα με καφεΐνη (καφές, τσάι, αναψυκτικά)
  • Αλκοόλ (πρέπει ούτως ή άλλως να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη)

 

Ενώ ορισμένα εσπεριδοειδή μπορεί να προκαλέσουν καούρα σε ορισμένες γυναίκες, άλλες μπορεί να τα ανέχονται καλά. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε το σώμα σας και να δείτε πώς αντιδρά σε διαφορετικά τρόφιμα.

Άλλα τρόφιμα που επιδεινώνουν την καούρα

Εκτός από τα όξινα τρόφιμα, υπάρχουν και άλλα είδη τροφών που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την καούρα κατά την εγκυμοσύνη. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Λιπαρά και τηγανισμένα φαγητά: Τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί να καθυστερήσουν την διαδικασία της πέψης, επιτρέποντας στο οξύ του στομάχου να παραμείνει στο στομάχι σας για μεγαλύτερο διάστημα και να ερεθίσει τον οισοφάγο.
  • Πικάντικα φαγητά: Οι πιπεριές τσίλι και άλλα καρυκεύματα μπορούν να ερεθίσουν την επένδυση του οισοφάγου και να προκαλέσουν καούρα.
  • Σοκολάτα: Η σοκολάτα, ειδικά η μαύρη σοκολάτα, μπορεί να χαλαρώσει τον σφιγκτήρα του οισοφάγου και να επιδεινώσει την καούρα.

Εάν αντιμετωπίζετε συχνά καούρες, μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε ημερολόγιο τροφίμων για να παρακολουθείτε ποια φαγητά φαίνεται να τις πυροδοτούν. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να κάνετε πιο ενημερωμένες επιλογές διατροφής και να μειώσετε τα συμπτώματά σας. Εάν η καούρα στο στομάχι σας επιμένει παρά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας