«Αυτή η μελέτη είναι ένα ενδιαφέρον πρώτο βήμα στο πώς οι γενετικές αναλύσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποκαλυφθεί ακριβώς ο τρόπος που η παχυσαρκία προκαλεί καρκίνο και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή του», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Emma Hazelwood, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία.
«Οι σύνδεσμοι μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου της μήτρας [ενδομητρίου] είναι γνωστοί, αλλά αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που εξέτασαν ακριβώς γιατί αυτό συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο. Ανυπομονούμε για περαιτέρω έρευνα που θα διερευνήσει πώς μπορούμε τώρα να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου σε άτομα που παλεύουν με την παχυσαρκία», δήλωσε η Hazelwood σε δελτίο τύπου για την Cancer Research UK.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δείγματα από περίπου 120.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 13.000 γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου.
Για κάθε πέντε επιπλέον μονάδες δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), υπήρχε 88% αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου. Ο ΔΜΣ είναι μια εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το βάρος και το ύψος. Πέντε μονάδες ΔΜΣ είναι η διαφορά μεταξύ υπέρβαρου και παχύσαρκου. Η μελέτη Cancer Research που χρηματοδοτήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πρώτες που εξέτασε πώς ένας υψηλότερος ισόβιος ΔΜΣ επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.
Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ένας από τους τύπους καρκίνου που σχετίζεται περισσότερο με την παχυσαρκία και είναι ο πιο κοινός γυναικολογικός καρκίνος σε χώρες υψηλού εισοδήματος, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη του τρόπου πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου στο μέλλον», δήλωσε η Δρ Τζούλι Σαρπ, επικεφαλής πληροφοριών υγείας στο Cancer Research UK.
«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί ακριβώς ποιες θεραπείες και φάρμακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση του κινδύνου καρκίνου μεταξύ των ανθρώπων που αγωνίζονται με την παχυσαρκία», πρόσθεσε η Sharp. “Γνωρίζουμε ήδη ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου. Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, είναι σημαντικό να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή και παραμένοντας δραστήριοι.”
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 18 Απριλίου στο περιοδικό BMC Medicine.