Σεξουαλική Υγεία

Εγκυμοσύνη: Το 25% των εγκύων δεν λαμβάνει αρκετά Ω-3 λιπαρά οξέα

Εγκυμοσύνη: Το 25% των εγκύων δεν λαμβάνει αρκετά Ω-3 λιπαρά οξέα
Εγκυμοσύνη: Η χρήση συμπληρωμάτων ήταν λιγότερο συχνή μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν λιγότερα ψάρια, θέτοντας αυτήν την ομάδα σε ακόμη υψηλότερο κίνδυνο για ανεπαρκή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα αποτελέσματα μιας νέας εθνικής μελέτης κοόρτης δείχνουν ότι, παρά τις ισχυρές συστάσεις υπέρ της κατανάλωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για βέλτιστα αποτελέσματα εγκυμοσύνης και υγεία των απογόνων, το 25% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι έτρωγε σπάνια ή ποτέ ψάρι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με λιγότερα συμπληρώματα ωμέγα-3.


Η μελέτη, “Δημογραφικά και υγειονομικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την πρόσληψη συμπληρωμάτων ψαριών και n-3 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: αποτελέσματα από κοόρτες εγκυμοσύνης στο πρόγραμμα ECHO”, έγινε από ερευνητές στο Harvard Pilgrim Health Care Institute και δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition. Η μελέτη είναι έγκαιρη, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι Εθνικές Ακαδημίες των ΗΠΑ σχεδιάζουν να εκδώσουν εκθέσεις σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών στην εγκυμοσύνη αργότερα φέτος.

“Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη θετικών αποτελεσμάτων για την υγεία. Η λήψη αρκετών από αυτά τα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού και την προώθηση της βέλτιστης υγείας και νευρικής ανάπτυξης του παιδιού”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Έμιλι Όκεν, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Η προηγούμενη έρευνα που εξέταζε τα δημογραφικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την πρόσληψη ψαριών και συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν περιορισμένη, περιλαμβάνοντας λιγότερους συμμετέχοντες και παλαιότερα δεδομένα που μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν την τρέχουσα πρόσληψη. Η ομάδα μελέτης αντιμετώπισε αυτό το ερευνητικό κενό χρησιμοποιώντας πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ψαριών που αναφέρθηκαν από 10.800 έγκυες γυναίκες και πληροφορίες πρόσληψης συμπληρωμάτων από 12.646 έγκυες γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι σχεδόν το 25% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι δεν έτρωγε ψάρι ή το έτρωγε λιγότερο από μία φορά το μήνα και μόνο το 16% έλαβε συμπληρώματα. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, η χρήση συμπληρωμάτων ήταν λιγότερο συχνή μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν λιγότερα ψάρια, θέτοντας αυτήν την ομάδα σε ακόμη υψηλότερο κίνδυνο για ανεπαρκή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Παρόμοια με τη χρήση συμπληρωμάτων, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες με υψηλότερο εισόδημα και εκπαίδευση κατανάλωναν περισσότερα ψάρια.

«Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα οφέλη από τη μητρική κατανάλωση ψαριών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, ή στη θέση του, συμπληρωμάτων ωμέγα-3, υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», λέει ο Δρ Όκεν. «Η μελέτη μας παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες για να ενημερώσει τις πολύ απαραίτητες συμβουλές για τη δημόσια υγεία και πόρους για την υποστήριξη κλινικών συζητήσεων για την ενθάρρυνση της κατανάλωσης ψαριών χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρόσληψης συμπληρωμάτων ωμέγα-3 μεταξύ εκείνων που δεν καταναλώνουν ψάρια».