Σάκχαρο Πρωί: Η φυσιολογική αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος που συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου μεταξύ 2 και 8 π.μ., είναι συνήθως αποτέλεσμα ορμονικών διεργασιών που συμβαίνουν στον οργανισμό. Το φαινόμενο μας επηρεάζει όλους, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Τα υγιή άτομα μπορεί ποτέ να μην αντιληφθούν ότι συμβαίνει στο σώμα τους, καθώς απελευθερώνεται επαρκής ποσότητα ινσουλίνης ώστε να ρυθμιστεί το σάκχαρο.
Αυτό όμως δεν ισχύει για τα άτομα με διαβήτη. Στους διαβητικούς η διαδικασία παραγωγής ινσουλίνης δεν εκτελείται ομαλά – είτε παράγεται λιγότερη ινσουλίνη είτε η ινσουλίνη δεν επιδρά όπως πρέπει -, επομένως είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από την πρωινή άνοδο του σακχάρου και να εκδηλώσουν συμπτώματα. Τυπικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την πρωινή αύξηση του σακχάρου στους διαβητικούς είναι η ναυτία, η γενικευμένη αδυναμία και η πολύ έντονη δίψα. Επίσης, είναι πιθανό να εκδηλωθούν και άλλα συνήθη συμπτώματα του ανεβασμένου σακχάρου, όπως τάση λιποθυμίας, τάση προς έμετο και αποπροσανατολισμός. Εάν έχετε λάβει διάγνωση για διαβήτη και το σάκχαρό σας είναι μόνιμα αυξημένο το πρωί, αρχικά θα πρέπει να κρατήσετε για μερικές μέρες ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε την τιμή του σακχάρου σας γύρω στις 2 με 3 π.μ. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι πιο εύκολο να καταλάβει ο γιατρός σας ποιος παράγοντας ευθύνεται για το ανεβασμένο σάκχαρο.
Δείτε πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο:
- Να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες πριν τον ύπνο.
- Να αποφεύγετε την παράλειψη γευμάτων ή δόσεων της φαρμακευτικής σας αγωγής.
- Να προσαρμόσετε τη δοσολογία των φαρμάκων που λαμβάνετε.
- Να προσαρμόσετε τις ώρες που λαμβάνετε την αγωγή σας.
- Να λαμβάνετε επιπλέον δόση φαρμάκων τις πρώτες πρωινές ώρες.
- Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο αλλαγής της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και για να εξετάσετε ποιες από τις παραπάνω στρατηγικές είναι καταλληλότερες για εσάς.
Σε επιστημονική μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 2 και ελαφρά υπερλιπιδαιμία (αυξημένα τριγλυκερίδια και ελαφρά αυξημένη χοληστερόλη) ακολούθησαν διατροφή 1.88 θερμίδων, είτε χωρίς είτε με ανάλατα αμύγδαλα (περίπου 2 χούφτες, δηλαδή 56 γρ. αμύγδαλα). Όσοι ακολούθησαν τη διατροφή με τα αμύγδαλα, βίωσαν μείωση στα λιπίδια, στα επίπεδα σακχάρου νηστείας και ινσουλίνης νηστείας, ενώ είδαν να μειώνεται και ο λιπώδης ιστός στο σώμα τους.
Η κατανάλωση μόλις μιας χούφτας ανάλατων αμυγδάλων (28 γρ.) από άτομα με διαβήτη τύπου 2, πριν από ένα γεύμα πλούσιο σε άμυλο, φάνηκε να μειώνει τη μεταγευματική γλυκαιμία (αύξηση του σακχάρου μετά το φαγητό), σε ποσοστό 30%, σε μελέτη Αμερικανών ερευνητών. Η συγκεκριμένη δράση πιθανολογείται πως οφείλεται στη δράση συστατικών των αμυγδάλων που αδρανοποιούν την αμυλάση, ένα ένζυμο υπεύθυνο για τη διάσπαση (υδρόλυση) του αμύλου που τρώμε.
Κάθε διαιτολόγος είναι προσεκτικός όταν συντάσσει ένα πρόγραμμα διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους με τις «πυκνές» σε θερμίδες τροφές. Με τις τροφές δηλαδή που σε μικρό όγκο αποδίδουν πολλές θερμίδες. Τα αμύγδαλα είναι μια πυκνή θερμιδικά τροφή που όμως, αν τη «διαχειριστούμε» έξυπνα, όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τη σιλουέτα μας, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει ουσιαστικά στη μάχη κατά των περιττών κιλών.
Η έξυπνη διαχείριση έγκειται:
-Στην προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης. (Όταν σας δίνεται οδηγία για κατανάλωση μιας χούφτας, περιοριστείτε στη μια χούφτα. Αν σας είναι δύσκολο να αντισταθείτε, μετρήστε προκαταβολικά την ενδεδειγμένη ποσότητα κατανάλωσης, τοποθετήστε τη σε μια σακουλίτσα τροφίμων και πάρτε αυτή μαζί σας, αντί για όλη τη συσκευασία).
-Στην επιλογή ανάλατων αμυγδάλων (τα αλατισμένα, πέρα από την όποια επιβάρυνση λόγω αλατιού, «διεγείρουν» για μεγαλύτερη ποσότητα κατανάλωσης)
-Στην αντικατάσταση ενός πλούσιου σε σάκχαρα σνακ με ίσης θερμιδικής αξίας αμύγδαλα.
Πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε τη θετική επίδραση των αμυγδάλων στον κορεσμό και στην ικανοποίηση του αισθήματος πείνας.