Ψυχική Υγεία

Σχιζοφρένεια: Τα προβιοτικά και τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με τη νόσο – Έρευνα

Σχιζοφρένεια: Τα προβιοτικά και τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με τη νόσο – Έρευνα
«Τα προβιοτικά μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών ρυθμίζοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Gita Sadighi, MD, του Πανεπιστημίου Επιστημών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αποκατάστασης, στο Ιράν.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Σχιζοφρένεια: Προηγούμενες μελέτες έχουν αμφισβητήσει εάν οι ανισορροπίες των μικροβίων του εντέρου και η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συνδέονται με τη σχιζοφρένεια. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Εκθέσεις Νευροψυχοφαρμακολογίας” (Neuropsychopharmacology Reports) δείχνει τώρα ότι η λήψη προβιοτικών και συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με τη νόσο.


Για τη μελέτη, 70 ενήλικες με σχιζοφρένεια τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν εικονικό φάρμακο ή προβιοτικά συμπληρώματα συν 400 IU βιταμίνης D καθημερινά για 12 εβδομάδες. Η σοβαρότητα της νόσου και η γνωστική λειτουργία αξιολογήθηκαν με τεστ που ονομάζονται Κλίμακα Θετικού και Αρνητικού Συνδρόμου (PANSS) και Γνωσιακή Αξιολόγηση του Μόντρεαλ 30 σημείων (MoCA), αντίστοιχα. Συνολικά 69 ασθενείς ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Η βαθμολογία Γνωσιακής Αξιολόγησης του Μόντρεαλ 30 σημείων MoCA αυξήθηκε κατά 1,96 μονάδες στην ομάδα συμπληρωμάτων που περιείχε προβιοτικά σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Επίσης, το ποσοστό των ασθενών με βαθμολογίες Γνωσιακής Αξιολόγησης του Μόντρεαλ 30 σημείων MoCA 26 ή υψηλότερες (που υποδηλώνει φυσιολογική γνωστική λειτουργία) αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης.

Οι διαφορές μεταξύ των ομάδων στις βαθμολογίες Κλίμακας Θετικού και Αρνητικού Συνδρόμου PANSS δεν ήταν σημαντικές. «Τα προβιοτικά μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών ρυθμίζοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Gita Sadighi, MD, του Πανεπιστημίου Επιστημών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αποκατάστασης, στο Ιράν.