Η νευρική ορθορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εμμονή με την κατανάλωση τροφών που θεωρεί κανείς υγιεινά. Σε αντίθεση με την ανορεξία ή τη βουλιμία, που επικεντρώνονται στην ποσότητα του φαγητού ή στις θερμίδες, η ορθορεξία επικεντρώνεται στην ποιότητα της τροφής που καταναλώνεται. Τα άτομα με ορθορεξία μπορεί να προσηλωθούν στο να τρώνε μόνο τροφές που θεωρούν αγνές, φυσικές ή «καθαρές», αποφεύγοντας συχνά επεξεργασμένα τρόφιμα, τεχνητά συστατικά ή ορισμένες ομάδες τροφίμων εντελώς.
Τα σημεία και συμπτώματα της ορθορεξίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Εμμονική ανησυχία για την ποιότητα των τροφίμων: Αφιερώνοντας υπερβολικό χρόνο διαβάζοντας τις ετικέτες των τροφίμων, ερευνώντας διατροφικές πληροφορίες ή προγραμματίζοντας γεύματα με βάση τα αντιληπτά οφέλη για την υγεία.
Άκαμπτοι διατροφικοί κανόνες: Ανάπτυξη αυστηρών κανόνων ή τελετουργιών σχετικά με τα τρόφιμα, όπως η αποφυγή συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων (π.χ. υδατάνθρακες, λίπη) ή η κατανάλωση μόνο τροφών βιολογικής ή τοπικής προέλευσης.
Κοινωνική απομόνωση: Απόσυρση από κοινωνικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν φαγητό έξω ή φαγητό με άλλους που δεν μοιράζονται παρόμοιες διατροφικές πεποιθήσεις.
Άγχος ή ενοχή: Βιώνετε άγχος, ενοχή ή αυτοκριτική όταν δεν μπορείτε να τηρήσετε τους διατροφικούς κανόνες που επιβάλλονται από τον εαυτό σας ή όταν καταναλώνετε τρόφιμα που θεωρούνται «ανθυγιεινά».
Σωματικές συνέπειες: Διατροφικές ελλείψεις, απώλεια βάρους, πεπτικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από μια ανισορροπημένη ή ανεπαρκή διατροφή.
Επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής: Παρεμβολή στις καθημερινές δραστηριότητες, τις σχέσεις και τη γενική ευημερία λόγω ενασχόλησης με το φαγητό και τις διατροφικές συνήθειες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η εστίαση στην υγιεινή διατροφή είναι γενικά θετική, η ορθορεξία καθίσταται προβληματική όταν βλάπτει σημαντικά τη σωματική υγεία, τη συναισθηματική ευεξία ή την κοινωνική λειτουργία κάποιου. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, διατροφική συμβουλευτική και μερικές φορές ιατρική παρέμβαση για την αντιμετώπιση τυχόν σωματικών επιπλοκών που προκύπτουν από περιοριστικά πρότυπα διατροφής.
Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ορθορεξία είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση μιας ισορροπημένης προσέγγισης στη διατροφή και την πρόληψη της ανάπτυξης εμμονικών συμπεριφορών γύρω από τα τρόφιμα. Η ενθάρρυνση μιας ευέλικτης και χωρίς αποκλεισμούς στάση απέναντι στις επιλογές τροφίμων, η έμφαση στην απόλαυση του φαγητού και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας εάν προκύψουν ανησυχίες είναι απαραίτητα βήματα για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό και τη γενική ευεξία.