Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με κατάθλιψη, η οποία μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους. Ενώ προσεγγίσεις όπως η θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους, για άλλους δεν είναι τόσο επιτυχημένες. Θα μπορούσε η δίαιτα να πετύχει εκεί που άλλες προσεγγίσεις αποτυγχάνουν, και αν ναι γιατί;
Η κατάθλιψη είναι μια τόσο κοινή διαταραχή ψυχικής υγείας που επηρεάζει περίπου το 5% όλων των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Υπάρχουν διάφοροι τύποι κατάθλιψης — όπως η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και η επίμονη καταθλιπτική διαταραχή που διαρκεί τουλάχιστον 2 χρόνια. Τα αίτια της κατάθλιψης είναι συχνά πολλαπλά, με εμπλεκόμενους τόσο γενετικούς όσο και περιστασιακούς παράγοντες κινδύνου – συγκεκριμένους στρεσογόνους παράγοντες ή καταστάσεις, που ενεργούν ως εναύσματα, οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια. Και ενώ η στοχευμένη θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή βοηθούν πολλούς να ξεπεράσουν ή να διαχειριστούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αυτές οι παρεμβάσεις δεν λειτουργούν εξίσου για όλους.
Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να ρίξουν τα δίχτυα τους ακόμη ευρύτερα στην αναζήτηση όλων των παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στην κατάθλιψη, καθώς και για νέες προσεγγίσεις για θεραπείες κατάθλιψης και διαχείριση συμπτωμάτων. Πρόσφατα, η διατροφή έχει έρθει στο προσκήνιο της ιατρικής έρευνας, με τους ειδικούς να συζητούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης διατροφικών παρεμβάσεων για τη θεραπεία ή ακόμα και την πρόληψη διαφορετικών ιατρικών καταστάσεων. Κάνοντας ορισμένες διατροφικές αλλαγές, μπορεί να είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε την αφθονία ορισμένων ειδών βακτηρίων στο έντερο και, κατ’ επέκταση, την επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βελτίωση της κατάθλιψης συμπτώματα.