Το άγχος είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής και κάποιοι λένε πως λίγο άγχος είναι αναγκαίο στη ζωή μας, καθώς μας κινητοποιεί και μας προστατεύει από ενδεχόμενους κινδύνους. Ωστόσο, όταν το άγχος γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας και δυσχεραίνει τη λειτουργικότητά σας, τότε είναι η ώρα να δράσετε και να υιοθετίσετε τρόπους και ρουτίνες που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά του και ενδεχόμενα να το περιορίσετε. Εδώ, θα ασχοληθούμε με τη συμβολή της κατάλληλης διατροφής στην αντιμετώπιση του άγχους.
Τροφές που συνιστούν αναπόσπαστο μέρος μιας αγχολυτικής διατροφής
Μελέτες σε ποντίκια, υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε μαγνήσιο αυξάνουν τις συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος. Τούτου λεχθέντος, τα τρόφιμα που συνιστούν φυσικά πλούσιες πηγές μαγνησίου μπορούν να ενισχύσουν το αίσθημα ηρεμίας. Παραδείγματα τροφών που περίεχουν γενναίες δόσεις μαγνησίου είναι τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το σέσκουλο, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Την ίδια ώρα, αγχολυτικές δράσεις φαίνεται πως έχουν και οι διατροφικές πηγές ψευδαργύρου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνται τα στρείδια, τα κάσιους, το συκώτι, το βοδινό κρέας και οι κρόκοι αυγών. Άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών όπως ο άγριος σολομός, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μελέτη που διενεργήθηκε σε φοιτητές ιατρικής το 2011 ήταν από τις πρώτες που έδειξε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους. Πριν από την εν λόγω μελέτη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είχαν συνδεθεί μόνο με τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychiatry Research πρότεινε μια σχέση μεταξύ των προβιοτικών τροφών και της μείωσης του κοινωνικού άγχους. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, όπως τα τουρσιά, το ξινολάχανο και το κεφίρ συνδέθηκε με λιγότερα συμπτώματα. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το αβοκάντο και τα αμύγδαλα διεγείρουν την «καλή αίσθηση» μέσω της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη και αποτελούν ένα ασφαλές και εύκολο πρώτο βήμα στη διαχείριση του άγχους.
Ποια είναι η σημασία της συμπερίληψης αντιοξειδωτικών τροφών στη διατροφή σας, όταν έχετε άγχος;
Το άγχος συσχετίζεται με μειωμένη συνολική αντιοξειδωτική δράση. Συνεπώς, η ενίσχυση της διατροφής σας με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των αγχωδών διαταραχών. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που εξέτασε την περιεκτικότητα 3.100 τροφών σε αντιοξειδωτικά, αυτές που έχουν χαρακτηριστεί ως πλούσιες σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν:
- Φασόλια
- Φρούτα: Μήλα, δαμάσκηνα, γλυκά κεράσια, δαμάσκηνα
- Μούρα: Βατόμουρα, φράουλες, κράνμπερι, σμέουρα, βατόμουρ
- Ξηροί καρποί: Καρύδια, πεκάν
- Λαχανικά: Αγκινάρες, λάχανο, σπανάκι, παντζάρια, μπρόκολο
- Τα μπαχαρικά που είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και έχουν αγχολυτικές ιδιότητες περιλαμβάνουν τον κουρκουμά (που περιέχει το δραστικό συστατικό κουρκουμίνη) και το τζίντζερ.
Ακολουθεί βίντεο: