Της Νικολέτας Ντάμπου
Μέσα στο 2015 πάνω από 1 εκατομμύρια άτομα σε 7 «επικίνδυνες» χώρες, έλαβαν εμβόλιο για την χολέρα, με την πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας να αποδίδει καθώς μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα τα ξεσπάσματα της ασθένειας.
Κάθε χρόνο η χολέρα «σκοτώνει» 42.000-142.000 ανθρώπους (κυρίως παιδιά) και ο ΠΟΥ μάχεται για τον περιορισμό της. «Στείλαμε περισσότερες από δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από του στόματος χολέρας (OCV) σε 7 χώρες: το Μπαγκλαντές, το Καμερούν, το Ιράκ, το Μαλάουι, το Νεπάλ, το Νότιο Σουδάν και την Τανζανία, για να σταματήσουμε αυτή την θανάσιμη ασθένεια» λέει ο Dr William Perea Caro, Συντονιστής Ελέγχου των Επιδημικών Νόσων του ΠΟΥ.
«Ο ιδανικός χρόνος για να χορηγήσουμε το εμβόλιο είναι σε περιοχές που δεν επηρεάζονται ακόμη από τη χολέρα ή όπου τα κρούσματα μόλις τώρα αρχίζουν να αναφέρονται», εξηγεί ο Dr Dominique Legros, ειδικός σε θέματα χολέρας στον ΠΟΥ. «Με την χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) είμαστε σε θέση να χαρτογραφήσουμε τις περιοχές με μηδενικά και χαμηλά κρούσματα χολέρας. Στοχεύουμε με τον εμβολιασμό σε αυτές τις περιοχές ώστε να περιορίσουμε το ξέσπασμα και να σταματήσει την εξάπλωσή της χολέρας» πρόσθεσε.
Η χολέρα είναι ένα νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Δονάκιο της χολέρας (Vibrio cholerae) και χαρακτηρίζεται από έντονη διάρροια, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση. Οφείλεται στην κατανάλωση νερού, γάλακτος ή τροφών που έχουν μολυνθεί εξαιτίας των ανθυγιεινών τρόπων λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Η αρχή της ασθένειας είναι γενικά ξαφνική, με τις περιόδους επώασης να ποικίλλουν από 6 ώρες σε 5 ημέρες. Κοιλιακοί μυϊκοί σπασμοί, ναυτία, εμετός, αφυδάτωση και κλονισμός είναι μερικά συμπτώματα. Μετά από σοβαρή απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, μπορεί να επέλθει ο θάνατος.
Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού. Το νερό συνήθως μολύνεται από κόπρανα ασθενών, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μολύνει άμεσα ή έμμεσα τα τρόφιμα. Η τροφή μπορεί επίσης να μολυνθεί από λερωμένα χέρια κατά την προετοιμασία γεύματος ή όταν καταναλώνεται. Για τη μετάδοση της χολέρας έχουν ενοχοποιηθεί ποτά, παγάκια, εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού που παρασκευάζονται με μολυσμένο νερό, ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα θαλασσινά (κυρίως οστακοειδή). Σε ενδημικές περιοχές η χολέρα απαντάται πιο συχνά σε περιοχές με ανεπαρκή παροχή νερού και ελλιπείς υγειονομικές συνθήκες. H γαστρική αχλωρυδρία αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από χολέρα. Η σοβαρή μορφή της ασθένειας είναι πιο συχνή σε ανθρώπους με ομάδα αίματος 0. Αντιθέτως, ο θηλασμός προστατεύει τα βρέφη από τη νόσο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο σημειώνονται 3-5 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας και 100.000-150.000 θάνατοι λόγω του νοσήματος. Στην Ευρώπη η νόσος δεν ενδημεί. Τα λιγοστά κρούσματα που καταγράφονται προκύπτουν μετά από ταξίδι σε ενδημική για τη νόσο περιοχή. Η πιθανότητα πρόκλησης επιδημίας είναι μικρή λόγω του υψηλού υγειονομικού επιπέδου των χωρών. Στην Ελλάδα, η τελευταία επιδημία χολέρας καταγράφηκε το 1912-1913 (Βαλκανικοί πόλεμοι).