ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ποιες τροφές περιέχουν τη θαυματουργή ινουλίνη

Ποιες τροφές περιέχουν τη θαυματουργή ινουλίνη
Your browser does not support the video tag. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικό διατροφικό στοιχείο, καθώς προκαλούν αίσθημα κορεσμού, βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φυτικών ινών, πέρα από τις διαλυτές και αδιάλυτες; Μια ποικιλία διαλυτών ινών, πολύ δημοφιλής τελευταία, είναι η ινουλίνη, που εκτός από […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικό διατροφικό στοιχείο, καθώς προκαλούν αίσθημα κορεσμού, βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φυτικών ινών, πέρα από τις διαλυτές και αδιάλυτες;


Μια ποικιλία διαλυτών ινών, πολύ δημοφιλής τελευταία, είναι η ινουλίνη, που εκτός από τη συμβολή της στην καλή πέψη, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τι ακριβώς είναι η ινουλίνη;

Πρόκειται για έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών. Συναντάται σε ορισμένα φυτά και δεν διασπάται από το λεπτό έντερο. Αυτό της επιτρέπει να φτάνει στο παχύ έντερο, όπου δρα με ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό.

Ο λόγος που η ινουλίνη δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το λεπτό έντερο είναι ότι η ινουλίνη ως φρουκτάνη αποτελείται από μόρια φρουκτόζης που συνδέονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο που αποτρέπεται η πέψη.

Όταν φτάσει στο παχύ έντερο, ενεργεί ως πρεβιοτικό, αποτελεί δηλαδή τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Τα βακτήρια του εντέρου που «τρέφονται» από την ινουλίνη βοηθούν το σώμα να παραμένει υγιές, καταπολεμώντας τους παθογόνους παράγοντες (τα «κακά» βακτήρια), προλαμβάνοντας τις λοιμώξεις, τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγοντας την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Παρακάτω αναφέρονται οι τροφές που περιέχουν ινουλίνη και τις οποίες μπορείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

Είναι τα πράσα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σπαράγγια, η πικραλίδα, οι αγκινάρες Ιερουσαλήμ, το σιτάρι, η βρόμη, η σόγια και οι μπανάνες.