Ερευνητές στο Ινστιτούτο Francis Crick ανακάλυψαν ότι τα μόρια στα λαχανικά όπως το μπρόκολο ή το κουνουπίδι βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς φραγμού στους πνεύμονες και διευκολύνουν τη μόλυνση. Ο AHR – υποδοχέας υδρογονάνθρακα αρυλίου – είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε θέσεις φραγμού όπως το έντερο και ο πνεύμονας. Τα φυσικά μόρια στα σταυρανθή λαχανικά – για παράδειγμα, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο ή το λάχανο – είναι διατροφικοί «συνδέτες» για το AHR, που σημαίνει ότι, μόλις καταναλωθούν, ενεργοποιούν το AHR για να στοχεύσουν έναν αριθμό γονιδίων.
Ποια η σχέση των μορίων των λαχανικών με τους πνεύμονες;
Ορισμένα από τα στοχευόμενα γονίδια απενεργοποιούν το σύστημα AHR, επιτρέποντάς του να αυτορυθμίζεται. Η επίδραση του AHR στα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι καλά κατανοητή, αλλά αυτή η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature, δείχνει τώρα ότι το AHR είναι επίσης εξαιρετικά ενεργό στα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία στον πνεύμονα. Ο πνευμονικός φραγμός μεταξύ του σώματος και του εξωτερικού αέρα αποτελείται μόνο από δύο στρώματα, ένα από τα ενδοθηλιακά κύτταρα και ένα από τα επιθηλιακά κύτταρα, επειδή χρειάζεται να επιτρέψει στο οξυγόνο να εισέλθει. Αλλά το φράγμα πρέπει επίσης να διατηρείται ισχυρό έναντι της ρύπανσης ή των ιών και των βακτηρίων.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια για να δείξουν πώς το AHR επηρεάζει τους πνευμονικούς φραγμούς. Όταν τα ποντίκια μολύνθηκαν με τον ιό της γρίπης, βρέθηκε αίμα στους εναέριους χώρους στους πνεύμονες, καθώς είχε διαρρεύσει στο κατεστραμμένο φράγμα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδειξαν ότι το AHR ήταν σε θέση να αποτρέψει τη διαρροή του φραγμού: όταν το AHR υπερενεργοποιήθηκε, παρατήρησαν λιγότερο αίμα στους πνευμονικούς χώρους. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποντίκια με ενισχυμένη δραστηριότητα AHR δεν έχασαν τόσο βάρος όταν μολύνθηκαν από γρίπη και ήταν σε θέση να καταπολεμήσουν καλύτερα μια βακτηριακή λοίμωξη πάνω από τον αρχικό ιό.
- Όταν το AHR αποτράπηκε από την έκφραση στα ενδοθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα των μολυσμένων ποντικών, παρατηρήθηκε περισσότερο αίμα και ανοσοκύτταρα στους εναέριους χώρους, δείχνοντας μεγαλύτερη βλάβη στον φραγμό. Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι η λοίμωξη από γρίπη προκαλεί μείωση της προστατευτικής δραστηριότητας AHR των πνευμόνων, αλλά μόνο σε ποντίκια που τρέφονταν με συνδέτες AHR στη διατροφή τους πριν από την ασθένεια.
- Αυτά τα ευρήματα συνδέουν την κατανάλωση τροφής με τη δραστηριότητα του AHR και την έκβαση της ιογενούς λοίμωξης: τα μολυσμένα ποντίκια δεν έτρωγαν τόσο πολύ φαγητό όταν ήταν άρρωστα, έτσι η πρόσληψη συνδέτη AHR μειώθηκε και το σύστημα AHR ήταν λιγότερο ενεργό, οδηγώντας σε μεγαλύτερη βλάβη στους πνεύμονες.
- Παρά τη μείωση της δραστηριότητας AHR λόγω μόλυνσης, ήταν ωφέλιμο για τα ποντίκια να ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε πρόσδεμα AHR: αυτά τα ποντίκια είχαν καλύτερη ακεραιότητα φραγμού και λιγότερη βλάβη στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια της μόλυνσης από τα ποντίκια στη δίαιτα ελέγχου. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το AHR έχει προστατευτική επίδραση στον πνευμονικό φραγμό που επηρεάζεται από τη μόλυνση, αλλά μπορεί να βελτιωθεί με τη σωστή διατροφή.
Ο Andreas Wack, επικεφαλής της ομάδας του Εργαστηρίου Ανοσορρύθμισης στο Crick, δήλωσε: “Μέχρι πρόσφατα, εξετάζαμε κυρίως την προστασία του φραγμού μέσω του φακού των ανοσοκυττάρων. Τώρα δείξαμε ότι το AHR είναι σημαντικό για τη διατήρηση ενός ισχυρού φραγμού στο πνεύμονες μέσω του στρώματος των ενδοθηλιακών κυττάρων, το οποίο διαταράσσεται κατά τη διάρκεια της μόλυνσης.
“Οι άνθρωποι μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να διατηρούν μια καλή διατροφή όταν είναι άρρωστοι, επομένως δεν λαμβάνουν τα μόρια από τα λαχανικά που κάνουν αυτό το σύστημα να λειτουργεί. Είναι καλή ιδέα να τρώνε πολλά σταυρανθή λαχανικά ούτως ή άλλως, αλλά αυτό δείχνει ότι είναι ομοιόμορφο πιο σημαντικό να συνεχίσεις να τα τρως όταν είσαι άρρωστος”.